Nyhet: Nikon lanserar Z: objektiv

Nyhet

Till det nya systemet kommer även nya objektiv så klart och till start är det tre objektiv som kommer, Nikon Z 24-70 mm f/4 S, Nikon Z 35 mm f/1,8 S och Nikon Z 50 mm f/1,8. Men det väntar mer godsaker i framtiden...

Bilden visar den plan Nikon har för Z-serien som också får namnet S-line vilket är lite förvirrande men så är det. När det gäller objektiv så framför Nikon återkommande om att den nya, större fattningen gör att man slipper kompromissa när det gäller konstruktionen pga en relativt trång fattning (F är på ca 44mm istället för nya Z som är på 55mm). Vi kan alltså förvänta oss väldigt bra optisk prestanda, något Nikon redan skämt bort oss med sen tidigare. Förutom de tre nya objektiven som lanseras nu så är ett 58mm f/0,95 med efternamnet Noct på gång inom relativt snar framtid och det kommer ytterligare fem objektiv under 2019, sex under 2020 och åtta under 2021. Eftersom utvecklingen av objektiv tar lång tid och är en avancerad process förstår vi snabbt vart Nikon kommer att lägga sitt huvudsakliga fokus de kommande åren. Är Z-serien Nikons hela framtid? Kommer F-fattningen få samma öde som Sonys A-fattning? Riktiga proffs och många andra har behov av bra buffert, flera kortplatser och andra features så Nikon har nog tänkt igenom detta för att ha två levande serier. 

INBJUDAN! Torsdag den 30 augusti har vi nya Z-serien på plats med personal från Nikon i butiken (Umeå). Vi bjuder på en lättare lunch och har grejerna på plats kl 10-14. Välkommen in! 

24-70mm f/4 S-line har en närgräns på 0,3 meter, har ED-element och totalt fyra asfäriska glas. En modern glugg som vi kommer att testa så fort vi har ett på plats. 35mm och 50mm har bländare f/1,8 vilket kan kännas lite "tråkigt" när det finns mycket f/1,4-objektiv idag bland de fasta alternativen men Nikon framför att optisk prestanda ska vara mycket bra och de är fullproppade med moderna typer av glas och ytbehandlingar. 50mm har även en stepmotor för fokusering. Vi kommer så klart att fokusera på att testa dessa så fort vi kan! 

24-70mm kommer att kosta 11990kr, 35mm 9990kr och 50mm 6990kr. Adaptern för F-objektiv kostar 3290kr löst men är mycket billigare vid köp i paket med ett kamerahus så se till att beställa din kamera med adaptern direkt! Allt utom 50mm kommer vid Z7-lanseringen i slutet av september medan 50mm kommer samtidigt som Z6, i slutet av november. 

Nikon Nikkor Z 24-70/4 S 

Nikon Z 50/1,8 S 

Nikon Z 35/1,8 S 

Nikon adapter FTZ, för användning av F-objektiv på Z-kamera