Nyhet: Nikon lanserar Z

Nyhet

Nikons lanserar nytt idag och det är ingen nyhet för dig som följer fotobranschen men nu är Nikons Z6 och Z7 äntligen här! Dagen när Nikon visar att man satsar på spegelfritt "på riktigt" är här och visst är det spännande, vi tycker det i alla fall!

Idag lanserar Nikon sitt Z-system eller Z-fattning vilket är ett helt nytt steg som innehåller många intressanta inslag, i synnerhet för den som ännu inte valt att byta till ett spegelfritt system. Det blir två kameror som lanseras, Z6 och Z7 där man, mycket förenklat och onyanserat kan säga att Z6 blir en D750 i spegelfritt format och Z7 är en D850 i spegelfritt format. För dig som inte orkar läsa mer så förstår man då nivån på kamerorna. Men Z6 och Z7 innehåller så mycket mer. Z7 är flaggskeppet och har en sensor på 45,7 mpixel med BSI-teknik som har bildstabilisering, 5-axlig så klart, som ska ge upp till 5 stegs effekt (både Z6 och Z7). Modern, sensorbaserad, fasdetekterande autofokus i båda kamerorna. 

INBJUDAN! Torsdag den 30 augusti har vi nya Z-serien på plats med personal från Nikon i butiken (Umeå). Vi bjuder på en lättare lunch och har grejerna på plats kl 10-14. Välkommen in! 

Första frågan med en ny fattning blir så klart - vad kommer det för objektiv? Det kommer så klart en helt ny serie objektiv men Nikon har direkt vid lansering tagit fram en adapter (som heter FTZ) för dina objektiv med F-fattning. Fullt stöd för autofokus med AF-S och AF-P-objektiv men inte äldre AF-varianter med skruvfokus. Bländarstyrning för alla objektiv med Ai gör att du kan använda nästintill alla objektiv som lanserats i modern tid. Mer om objektiven kommer inom kort. OLED-sökare med 3,69 mpixel upplösning, förstoringsgrad på 0,8x och 100 procent täckning av bildytan som är riktigt trevlig. Vi har fått känna och klämma på nyheterna för ett par veckor sen och sökaren var något vi reagerade över för den är väldigt fin och ljus med bra färgåtergivning. Här har Nikon lyckats kan vi säga redan nu. Även greppet och ergonomin är väldigt trevlig. Z-kamerorna är relativt kompakta men Nikon har låtit greppet ta lite mera plats och därigenom är de inte lika kompakta som vissa konkurrenter men gillar man bra ergonomi och är van med Nikons mer distinkta grepp så kommer man att gilla nya Z-serien. 

Trots ett lite större grepp har Nikon valt att ha en (1) kortplats och inte dubbla som vi tog för givet när vi fick känna på kamerorna. Förklaringen är att man hellre framtidssäkrat med en större XQD-kortplats med stöd för kommande CF Express än att få in två SD-kort i kameran. Rätt eller fel, men här har man gjort ett tydligt val. En annan feature som Nikon tagit med från sina DSLR är en övre display för information om inställningar. Det är något många saknat på spegelfria kameror och det är en inverterad display som är "svart" med ljusa tecken för att störa minimalt när man plåtar och inte vill ha något som lyser och har tex stängt av den bakre skärmen. Det ser också modernt ut och är ett grepp från Nikon som vi kommer att uppskatta och vet kommer att bli uppskattat bland fotografer. För övrigt kommer en Nikon-användare att känna igen sig väldigt snabbt. 

Själva fattningen är på 55mm vilket gör den väldigt stor jämfört med de flesta andra. Det har startat diskussioner om att man i framtiden kan få plats med ännu större sensorer men enligt Nikon är det den storleken som är det ultimata för en kompakt kamera med fullformatssensor och det låter mer troligt än att man skulle klämma in en ännu större sensor...men vem vet? 

Kamerahusen är så länge lika till synes men vad skiljer då Z7 och Z6? Autofokusen i Z7 har 493 punkter, Z6 får nöja sig med 273 men de täcker ungefär lika stor del av sensorytan, 90%. Z7 har som Nikon D850 ISO 64-25600 och Z6 ISO 100-51200. Z7 har en sensor på 45,7 mpixel och Z6 24,5 mpixel. Även seriebildtagningen skiljer sig åt med Z6 som klarar 12 bilder per sekund medan Z7-användare får nöja sig med 9 bilder per sekund, något som garanterat är relaterat till den höga upplösningen hos Z7 som kräver mycket mer av processor och de övriga systemet. Läs mer om kamerorna via länkarna nedan. Mer om videofunktionerna kommer inom kort men Z-serien tar Nikon in i matchen med en egen N-Log, 4K video och i Z6 kan man läsa ut video i FX-format i full pixelutläsning från sensorn. 

Se priser via länkarna nedan - Z7 börjar att levereras i slutet av september, Z6 kommer i slutet av november. Boka nu! 

Boka din Z7 här: Nikon Z7 - nytt kamerasystem 

Boka din Z6 här: Nikon Z6 - nytt kamerasystem