Fotohistoria: Minolta XM

Detta är en högst intressant kamera. XK var Minoltas svar på Canon F-1 och Nikon F2. Kameran hette XM i Europa, XK i Nordamerika och X-1 i Japan.

Minolta XM visades på Photokina 1972 och fanns ute på marknaden året därpå. XM var en professionell kamera på alla sätt utom ett. Den hade ingen motor att tillgå. Det enkla faktumet gjorde att Minoltas försök att ta sig i pro-segmentet mer eller mindre misslyckades. Inte förrän 1976 kom en ny kameramodell som hette XM-Motor och den hade en fast motor. Bra för driftsäkerheten men dåligt ifall fotografen skulle vilja skruva bort motorn för att få en smidigare kamera. XM hade tidsautomatik vilket både Canon F-1 och Nikon F2 saknade. XM tillverkades fram till 1981.

När man tar en XM i handen så råder ingen tvekan om att det är en robust kamera. Den är gedigen och tung. Det fanns fem olika sökare till den. Auto Prism Finder AE, den hade dubbla CdS-seller som var kopplade som Minoltas berömda kontrastavkännande CLC-mätning. Auto Prism AE-S kom tillsammans med XM-Motor och hade kiselceller istället. Prisma Finder P var ett vanligt prisma utan ljusmätning. Ljusschaktssökare W var som namnet antyder ett ihopfällbart ljusschakt med lupp. Luppsökare H hade en liupp med 6,2x förstoring. 

I tidsautomatikläget så jobbar den från 1/2000s ner till 4s. Manuellt 1/2000s ner till 1s men i B-läget kan du välja på ett annat vred under tidsratten från 2s till 16s. Tar du bort sökaren så har du ingen tidsratt alls vilket är lite udda. Slutaren och spegelmekanismen är mycket bra dämpade och går mjukt och fins för att inte ge några oönskade vibrationer. Hela kameran andas kvalitet och vi gillar den verkligen. En XM kostade $790 men en 50/1,7 när den släpptes och det motsvarar idag 39200kr.

Samlar du på Minolta så är XM en självklarthet i samlingen. De kan vara lite kluriga att få tag i och priserna skevar omkring rejält. vanligt pris för en i bruksskick är kring 3000kr och i mycket bra skick kring 5000kr, och i mint upp mot 10000kr. Mitt i allt detta så hittar man dem ibland kring tusenlappen också. Vi fick betala 1800kr för vårt exemplar som jag skulle säga är i C-skick.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.