Fotohistoria: Kowa E

Vi har tidigare kollat på Kowa Six i denna serie om Fotohistorien, och nu ska vi titta på Kowaflex E.

Kowa började sin historia 1894 som en tygaffär, och 1919 som vävindustri, och 1939 delades försäljning och tillverkning åt. 1946 började de även med optisk tillverkning. Först mest glasögon men inom kort även kikare, teleskop och kikarsikten. Senare även projektionsoptik, även anamorfisk. Kameratillverkningen började 1954 och vi hoppar direkt fram till Kowaflex.

Den kamera du ser på bilden är en Kowaflex model E från vår egen samling. Denna kamera har en fast optik, en Kowa Prominar 50/2. Kowaflex Model E och Kowa E är samma kamera men lite olika namn. Den tillverkades 1961-1964. Vårt exemplar fungerar mekaniskt helt perfekt och visar en god kvalitet. Ljusmätaren har en selencell så den behöver inget batteri, och förvånansvärt nog så fungerar den fortfarande. Jag har inte brytt mig att kolla hur exakt den mäter då jag aldrig kommer att använda kameran. Men att den fungerar efter 57 år är imponerande. Slutaren låter lite som en Hasselblad och öppnar man bakstycket så förstår man varför. Spegeln fungerar som slutare också och det ger lite av det floppljud som Hasselblad är känd för även om det inte är samma typ av slutare. I objektivet så sitter en centralslutare, eller bladslutare om du så vill, från Seikosha. Kameran är helt manuell och helt mekanisk. Tiden ställer du in runt objektiven längst mot kamerahuset i bästa Olympus OM-stil. Bländarringen kommer direkt efter.

Linselementen i objektivet såg lite gulnade ut och jag misstänkte att de kunde vara radioaktiva av Thorium i glaset men jag kollade radioaktiviteten och så var faktiskt inte fallet, kanske det är någon antireflexbehandling som är lite gul. Sökaren har en fresnellins med snittbild i mitten.

Kowa är inte så vanlig kamera bland samlare, det blev ju aldrig något stort kameramärke. De hade sin framgång på kikare istället. Så värdet ligger tämligen lågt. Vi betalade 245kr för vårt exemplar och det är nog ganska exakt vad den är värd. På eBay ligger den från 100kr upp till 2500kr. Vi skulle värdera en Kowaflex E i bra skick till 200-300kr och en i absolut perfekt skick till 500kr. Det är en udda och charmig kamera att ha i sin samling ändå, speciellt för ljudet som verkligen låter Hasselblad.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.