Fotohistoria: Kowa Six

De flesta känner till att Kowa tillverkar kikare och teleskop, men de har också tillverkat kameror, och bland annat Kowa Six, en kamera som fick smeknamnet Fattigmans Hasselblad.

Kowa började sin historia 1894 som en tygaffär, och 1919 som vävindustri, och 1939 delades försäljning och tillverkning åt. 1946 började de även med optisk tillverkning. Först mest glasögon men inom kort även kikare, teleskop och kikarsikten. Senare även projektionsoptik, även anamorfisk. Kameratillverkningen började 1954 och vi hoppar direkt fram till Kowa Six.

Kowa Six var en 6x6-kamera, dvs den använde 120-film och negativen var 6x6cm stora. Precis som Hasselblad. Kowa var dock en enklare konstruktion och var betydligt billigare. Objektiven höll en hög kvalitet men på grund av spegelns och slutarens vibrationer kunde fokuseringsringen flytta på sig så man rekommenderades att hålla fast fokuseringsringen under exponeringen. Man rekommenderades också att dra fram filmen försiktigt så att inte mekaniken skulle låsa sig. Denna filmframdragning spände självklart också slutaren. Även om ratten har en vev, likt Hasselblad, så väljer de flesta att inte använda veven för att undvika att skada den lite klena frammatningsmekanismen.

1968 Kowa Six lanseras
1970 En uppgraderad version släpps, och den har förbättrat motljusskydd och utbytbar sökare.
1972 Kowa Six MM släpps, där MM står för "Mirror up" och Multiexponering"
1974 Kowa Super 66 släpps, och den har utbytbara sökare

Följande objektiv fanns att tillgå:
19mm f/4.5 Fisheye (14 element i 9 grupper)
35mm f/4 (10 element i 6 grupper) 95mm filter
40mm f/4 (9 element i 7 grupper) 95mm filter
55mm f/3.5 (8 element i 7 grupper) 67mm filter
85mm f/2.8 (5 element i 4 grupper)
110mm f/5.6 (5 element i 4 grupper) 67mm filter
150mm f/3.5 (5 element i 4 grupper) 67mm filter
250mm f/5.6 (6 element i 5 grupper) 67mm filter
500mm f/8 (7 element i 6 grupper) 95mm filter

De har inte speciellt högt samlarvärde men är lite ovanliga i Sverige. Kan vara en kul kamera att ha i bokhyllan och är helt klart ett objekt som väcker intresse och diskussion. Ifall du ska köpa en så kolla att frammatningen går jämnt och tyst, kolla också att kamerans slutare går helt upp innan objektivets bladslutare utlöser.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.