Tips: Minneskort

Att hantera minneskort på ett bra sätt kan rädda dig från situationer som du verkligen inte vill hamna i när det gäller strul och avbrott i fotograferandet, eller i värsta fall, förlorade och missade bilder.

Ett minneskort, en bit plast och metall med en dekal utanpå som funkar bra för det mesta. Ett modernt minneskort för några hundringar var helt otänkbar tekniskt sett för bara tjugo år sen när det gäller hastighet och kapacitet. Du får nu lite råd och tankar kring hanteringen av dina minneskort så att du minimerar riskerna vid användning.

Innanför höljet finns flera komponenter men de två viktigaste är själva minnet, eller Flashminnet och kontrollern, de två komponenterna bestämmer hur snabbt och bra ditt minneskort är. I minneskortet finns något som heter FAT (File Allocation Table) som är en tabell över vad som finns lagrat och vart det ligger på minneskortet. Om minneskortet är en bok med kapitel (bilder) så är FAT innehållsförteckningen. När du formaterar ditt minneskort så är det FAT, eller innehållsförteckningen, som töms men inte innehållet, det är därför man med tex Lexar Image Rescue eller SanDisk Rescue Pro kan återställa ett minneskort då bilderna inte "försvinner" förrän de skrivits över av nya bilder. Att formatera minneskortet betyder således INTE att man säkert raderat bilder från ett minneskort, något att tänka på om du säljer, lånar ut eller ger bort dina använda minneskort.

Ta inte bort bilder från minneskortet i kameran. Att man snabbt kollar igenom medan man är ute och plåtar och raderar bilder som man inte blev nöjd med är något du ska sluta med. Många av oss gör det vanligtvis och troligen är det en kombination av att man förut gjorde det pga storleken på minneskort och att man slipper sitta och gå igenom så mycket bilder när man kommer hem. Skäl nummer 1 är knappt giltig idag då det är så hög kapacitet på minneskort och priserna är relativt låga. Det andra skälet är en vanesak. Vad som kan hända är att FAT-tabellen inte stämmer och inte blir uppdaterad korrekt och bilder försvinner eller blir korrupta.

Formatera ditt minneskort i den kamera du använder. Rätt sätt är att formatera minneskortet i den kamera som du använder för tillfället. Formatera inte minnet i kortläsaren/datorn för att använda den i kameran. Fyll på med bilder, töm av till din dator/hårddisk och när du säkrat upp bilderna, formatera minneskortet igen, i den kamera du ska använda. Det är ett enkelt och bra sätt att säkra upp både funktionen och livslängden på minneskort och bilder. Tänk på att inte ta ut eller sätta in minneskort i kameran medan den skriver till minneskortet eller när kameran är påslagen. Vänta gärna 2-3 sekunder efter att "skriver till minne"-lampan slocknat.

Se till att inte fylla ditt minneskort, eller hårddisk heller, till 100% utan försök att spara 10-20% av utrymmet. Prestanda i minneskort är som bäst när det är formaterat i den kamera du använder, inte har raderade bilder i flödet och det finns utrymme kvar. Så för att maximera prestanda och minimera risker är det de enkla reglerna du ska följa när det gäller minneskort. Vi har valt att rekommendera SanDisk och Lexar, två riktigt bra märken med väldigt lite fel och garanti/reklamations-ärenden samt väldigt god prestanda.

Har du frågor för övrigt om minneskort, ring eller maila oss så hjälper vi dig mer än gärna!