Rödögd

Något man drabbas av ibland om man är irriterad i ögonen efter bad eller sömnbrist är att ögonen blir röda. Den rödögda lövgrodan tar priset med sina knallröda och vackra ögon. Varför har den så röda ögon?

Den här bilden har en av våra kunder, Janne, tagit i Costa Rica där det finns mycket olika groddjur att hitta, vissa giftiga men denna är inte en av dem. Den rödöga lövgrodan har ett tunt undre ögonlock som den fäller upp för att inte synas i lövverket då rött sticker ut i en grön omgivning. Det under ögonlocket har ett guldgrönt skimmer som döljer det röda men som grodan ändå ser igenom. Om den känner sig hotad så öppnar den snabbt ut ögat som då skrämmer fiender då klara färger i naturen (ofta) är en varningsflagg för att något är farligt eller giftigt. Att låtsas vara giftig omfattas av uttrycket mimikry, att kopiera funktioner i naturen.

Häftig bild från Janne och nu blir man mer och mer sugen på att det ska bli vår på riktigt så att vår sommarfauna kommer igång!