Elektriska

Elektriska hjortar...

Ingen fantastisk bild alls men varför ser det ut som att deras ögon lyser?

Vi vet alla att det blir så, men kanske inte alla vet varför. Att människor får röda ögon beror på att ljus belyser näthinnan och den syns genom pupillen. I praktiken så sitter blixten eller belysningen för nära objektivet helt enkelt. Men många djur får inte röda ögon, de ser helt enkelt lite radioaktiva ut. Det beror på att dessa djur har ett reflekterande lager, tapetum lucidum, bak på deras ögonglober, något som vi människor inte har. Detta reflekterande lager fungerar som en spegel och ger djuret en extra chans att ta vara på befintligt ljus. Det är en av anledningarna varför de ser bättre på natten. Detta finns naturligtvis hos många andra djur, speciellt bland de som är aktiva på natten. I detta fall blir vinkeln mellan kameran och bilens helljus för snäv och ljuset reflekteras tillbaka genom pupillerna.

En vän till mig berättade för mig att detta är dovhjortar och att de sällan finns så långt norrut som Umeå men att i Nordmaling strax söder om Umeå, där denna bild är tagen, finns en naturlig stam av dovhjortar.

/Thomas