Fotohistoria: Praktica VLC 2

Praktica tillhör inte de bästa kamerorna, de var lite grovhuggna, omoderna och lite klumpiga. Men de var billiga och de funkade mekaniskt rätt bra. VLC var rätt intressant när den släpptes 1969 men fullständigt frånkörd när den slutade tillverkas 1981. VLC-modellerna var intressanta eftersom de hade både utbytbara sökare oh utbytbara matskivor.

VLC är i grunden samma kamera som LLC men med utbytbara sökare och mattskivor. Så det är en manuell och mekanisk spegelreflexkamera med ljusmätning genom objektivet. Bländarvärdet överförs elektrisk via kontakter i objektivfattningen. Självklart är det vanlig M42-gänga.

Kameran på bilden du ser är från vår egen samling och som du läser på kameran så är det en VLC 2. Tittar du lite mer så ser du att det sitter en intressant optik på den. En Schneider-Kreuznach Tele-Xenar electric 135/3,5. Vi kommer att återkomma senare efter nyår med en test på den. Det fanns många fina objektiv med M42-gänga på den tiden. Framförallt från Pentax och Fuji. Men det fanns andra som Schneider-Kreuznach och öst-tyska Zeiss som kallades Carl Zeiss Jena. De tillverkade bland annat Carl Zeiss Jena Pancolar objektiv till Praktica och dessa är tämligen eftertraktade på marknaden idag.

1969-1975 Praktica VLC, inbyggd ljusmätare som mäter genom objektivet, elektriskt överfört bländarvärde. Utbytbar sökare.
1975-1975 Praktica VLC motor. En specialmodell byggd i 6000 exemplar.
1976-1978 Praktica VLC2 39960 tillverkade.
1978-1981 Praktica VLC3 30102 tillverkade.

Det fanns sju olika mattskivor till VLC: Fresnel-lins med snittbild och mikroprismor, Fresnel-lins med mikroprismor, Helmatt skiva, mattskiva med cirkel i mitten med klarglas, mattskiva med skalor i kors, klarglasskiva med skalor i kors och mattskiva med rutmönster.

Det fanns tre olika sökare. Pentaprismat var självklart standard och det är den sökare som du ser på bilden. Sedan fanns ett ljusschakt och en lupp.

Det tillverkades också ett fåtal VLC 2 för halvformat. De var märkta med P68 på framsidan. De användes troligen av polisen för att fotografera brottslingar, så kallade mugshots.

Praktica VLC tillhör de lite mer populära Praktica-modellerna men generellt ligger Praktica lågt i pris och det är väldigt få som samlar Praktica i Sverige. Ett VLC 2 kamerahus ligger kring 500-900kr på eBay vi betalade 233kr i Sverige för vårat exemplar. Schneider Kreuznach Tele-Xenar 135/3,5 ligger kring 3000kr på eBay, vi betalade 650kr i Sverige för vårat.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.