Pentax lanserar KP

Nyhet

Första frågan...vad betyder KP, eller i alla fall P i denna K-seriekamera. Svaret är att det ska tolkas som Professional och då är nivån satt direkt. Vi har redan KP på plats och kommer att släppa test inom kort. Vad innehåller den då?

Pentax har visat framfötterna med K-1 och nu kommer en ny kamera, igen, vilket visar ambitionsnivån hos Ricoh, ägaren till Pentax. Den här gången blir det en uppdatering till K-3 II som har hängt med några år, med all ära, och det är dags att snäppa upp sig bland APS-C-kamerorna. Pentax KP är byggd kring en 24 mpixel bildsensor, troligen lik den i Nikon D500, med Pixel Shift Resolution, alltså en funktion att baka ihop fyra exponeringar där kamerans sensor flyttas 1 pixel åt gången och allt bakas ihop till en slutbild som har betydligt högre upplösning och detaljrikedom.

Man väljer att trycka hårt på att Pentax KP har ett max-ISO på 819,200 och vi har sett exempelbilder på brushanteringen och enligt de bilderna så verkar KP gå i fronten när det gäller att hantera brus på höga ISO och dessutom i balans med att inte reducera brus på överdrivet sätt som skulle ta bort lika mycket skärpa och detaljrikedom som konkurrenterna. Vi kommer tillbaka till detta i vårt test.

För övrigt så är KP väldigt komplett med vädertätning, 7 bilder per sekund, samma autofokussystem som i K-3 II, 100% visning i sökaren, inbyggd WiFi, 5-axlig bildstabilisering, AA-filter-simulering då "riktigt" AA-filter är borttaget för högre detaljrikedom, 3" vinklingsbar touchskärm, klarar -10* C och har en elektronisk slutare i kombination med den mekaniska. Fördelen blir att man istället för 1/6000 sek når 1/24000 sek och det bästa, man får tillgång till ett tyst läge! Även nattläge (röd display med mjuk tonskala) finns för astrofotografer och en astrotracer-funktion vid långa slutartider, som ger mindre eller ingen rotationseffekt då kameran flyttar bildsensorn i samma hastighet som natthimlen rör sig på. Det krävs en extern GPS-tillsats för detta.

Dessutom medföljer tre olika grepp i förpackningen. Det du ser på bilden är kameran med det minsta greppet som gör KP till en väldigt smidig och slimmad systemkamera. De två andra som medföljer är ett medium och ett large som gör att man får ett mer klassiskt grepp och med large får man ett riktigt rejält grepp, bra för dig med stora händer eller på tex. vinterhalvåret med handskar.

Pris 13490kr inkl moms, leverans slutet av februari.

Boka ditt exemplar här: Pentax KP boka & läs mer