Pärlemor

Denna bild bör du klicka upp som stor för att kunna se den på ett bra sätt...

Förutom en magnifik himmel så ser du pärlemormoln. På engelska kallas dessa moln "nacreous clouds" eller "mother of pearl clouds" och på fackspråk "Polar stratospheric clouds" (PSC). Pärlemormolnen är mycket sällsynta och bildas långt upp på 20-30 km höjd och temperaturen får inte vara högre än kring -79°C. De framträder då solen ligger under horisonten. De består av ytterst små partiklar av vatten, kristaller eller flytande, samt av saltsyra och salpetersyra. Molnen är otroligt vackra men de är faktiskt farliga för vår kära planet. Vissa säger att syrorna kan bilda klorflourkarboner (CFC) som bryter ner ozonskiktet och andra säger att utsläpp av CFC ger upphov till molnen och skadorna. För att få irisering, eller iridescens som det också kallas, så krävs det att partiklarnas storlek är samma.

Klicka här för större bild

/Thomas