Fujifilm lanserar!

Nyhet

Nu är GFX här, officiellt alltså, och all information finns att tillgå för oss som varit nyfikna sen i höstas. Priset blir 69990kr och leveranserna börjar i mars vilket bara är ett gäng veckor bort. Är det dags för mellanformat? Vad lanserar Fujifilm för övrigt?

Låt oss börja med det objektiv till X-systemet som släpps idag, XF 50mm F2R WR. Succé är rätt ord för både 23mm och 35mm i samma "serie" och man fortsätter med ett smidigt och lätt 50mm med bländare F2. Närgräns på 39cm, 9-bladig bländare, ED-glas och asfäriskt glas och en vikt på ca 200 gram gör att denna troligen också blir en succé. Vi har redan fått känna och klämma på den och kan bara intyga att den känns helrätt. Test kommer inom kort! Pris 4990kr, leverans redan i slutet av februari.

Läs mer och boka här: Fujifilm Fujinon XF 50/2,0 R WR

X100F, en uppföljare i det som startade Fujifilms senaste resa, X100-serien, är den fjärde generationen och man har verkligen smygit fram med uppdateringar för varje modell. Nu får X100F den senaste bildsensorn (som återfinns i X-T2 och X-Pro2) på 24,3 mpixel och processorn från toppmodellen X-T2. 91 autofokuspunkter (istället för 49) och avsevärt snabbare i både autofokus, uppstart och avtryckarfördröjning. De flesta kontroller har hamnat på högra sidan av kameran nu och en joystick har tillkommit. Designen är helt klart ärvd av äldre släktingar men med justeringar för att bli bättre. Uppdaterad sökare med förstoringsfunktion m.m. Priset blir 13990kr och leveranserna påbörjas i februari.

Läs mer och boka här: Fujifilm X100F

Tredje nyheten för idag är X-T20 och det är lätt att scrolla förbi instegsmodeller och de som ligger en bit under toppmodellerna på skalan men ge X-T20 lite tid så inser man att den är högst intressant, kanske mest intressant av alla dagens nyheter! Den här kameran ger riktigt mycket för pengarna. Sensor och processor från X-T2 säger en hel del...men när man säger priset, 8990kr för ett kamerahus, då blir det intressant, eller hur? Kamerahuset är smidigt och väldigt likt X-T10 med små skillnader som Videoläge på Drive-funktionsratten och att exponeringskompensationen nu är mellan +/- 5 steg. Touchskärm och uppdaterad autofokus till 91 punkter är andra nyheter. Även 4K video upp till 30 fps finns i X-T20 och något som många märkt är hur otroligt bra X-T2 är när det kommer till video, överraskande nog, och nu finns ett kamerahus under 9000kr som troligen ger samma eller likvärdig prestanda. X-T20 kan bli hur bra som helst! Vad saknas då jämfört med storebror? Vädertätningen, joysticken för att hantera autofokus smidigt och snabbt, ISO-vred, möjligheten till batterigrepp samt hastigheten men man vinner touchskärm och en inbyggd blixt. Vi gillar redan X-T20 från Fujifilm!

Läs mer och boka här: Fujifilm X-T20

Nu kommer vi till den som verkligen ruskar om på marknaden. GFX. Vi kan börja med priset som blir 69990kr inkl moms och leveranserna börjar redan i mars. Sett till priset är det här ett mycket intressant val för många och vi kommer att hårdtesta den så fort som möjligt! Tre objektiv kommer från början, GF 63mm f/2,8 R WR för 14990kr, GF 32-64mm f/4 R LM WR för 24990kr och GF 120mm f/4 R LM OIS WR Macro för 28990kr. Under 2017 kommer även tre fasta objektiv till: 23mm, 45mm och 110mm. Pris och leverans meddelas senare.

Sensorn är en CMOS med konventionell uppbyggnad (Bayer, inte som X-Trans i X-serien) på 50 mpixel på ca 44x33mm vilket ger fyra gånger större yta än i kamerorna i X-Serien. Vi har fått känna på GFX redan och man slås av sensorns storlek. Den tar upp all yta innanför bajonetten och man blir väldigt sugen på att testa kameran. Känslan är en blandning av en väldigt professionell men samtidigt enkel kamera och vi vill testa den på riktigt innan vi säger mer om det. Dock är reglage, sökare och allt annat väldigt bra men det är vi ju redan vana med när det gäller Fujifilm.

Autofokusen har 117 kontrastdetekterande punkter som går att välja med antingen touchskärmen eller joysticken. Vädertätad, magnesiumchassi, vikt på 825 gram med batteri, vinklingsbar touchskärm, 1,28" display på toppen, dubbla SD-kortplatser (båda stöder UHS-II). Full HD Video upp till 30 fps och möjligheten att styra kameran från Adobe Lightroom via ett plug-in-program. Blir du sugen? Boka hos oss och kontakta oss gärna om du vill byta in din gamla utrustning!

Läs mer om GFX här: Fujifilm GFX 50S