Sommarblixtar!

Man kan köpa blixtar - eller så väntar man på naturens egna! Den här bilden fick vi från Andreas i Skellefteå för ett par år sen och det visar att man kan fånga blixten, om man vet hur man ska göra. Vi ger en snabbguide!

Knepen är att använda en liten bländaröppning, lång slutartid, ett bra stativ, låg ISO och gärna en fjärrutlösare. Ställ fokusen på oändlig, rikta kameran åt det håll där det är störst chans för blixtar, komponera bilden med horisont, hustak eller liknande och sedan ställer du in bländare & slutare anpassat för 10 sekunders exponering. Med fjärrutlösaren tar du en ny bild var 10:e sekund. Om blixten slår så avbryter du den exponeringen på en gång med fjärrutlösaren.

Låter det krångligt? Se till att först skaffa dig ett bra stativ och en fjärrutlösare och sen är det bara att börja träna tills det sitter. När du fått in allt så är det komposition och självbehärskning man får jobba på eftersom man ofta får vara ute länge innan en bra bild sitter. Lycka till!

Här hittar du alla fjärrutlösare: Fjärrutlösare