Övergivna rum del 8 av 12

Bortglömda och förfallna platser blir till slut som någon form av konstverk, som tysta berättelser om tider som varit...

Oj vad nostalgisk jag blir när jag får se en gammal diaprojektor. Den på bilden är en Sawyer´s och de hade gemensamma magasin med GAF har jag för mig. Någon som kommer ihåg Prestinox?, de var grymma med att ha låg temperatur vid bilden, vilket gjorde att man slapp bilder som ploppade. Jag kan tänka mig att smartphonegenerationen kliar sig i huvudet nu. De flesta märken hade 85/2,8 som standardoptik men det fanns märkbart bättre 90/2,5 och ofta i specialversion "CF" (Curved Field) som var specialgjorda för att kompensera för "ploppade" bilder och gav skärpa över hela bilden så fort bilden "ploppat". Agfas skakade i fogarna och rasade omkull, men deras projektorer blev till Reflecta. Kodak gick också i graven, Prestinox likaså. Paximats projektorer blev också till Reflecta och någon modell finns faktiskt kvar på marknaden. Bilden är tagen på 50mm. Imorgon ska vi se på en härligt retro frysbox.

Klicka här för större bild

/Thomas