Nikon 85/2,8 D II PC-E Micro Nikkor (Tilt & Shift optik)

Test

Vi testar ett lite äldre objektiv för att se hur den presterar i dagens marknad med dagens kameror och det är Nikons PC-E, eller Perspective Control-objektiv som vi ska se närmare på. Tilt/Shift kallar många denna typ av objektiv.

Mats berättar kort om konceptet: Tilt betyder att optikens skärpeplan går att luta/snedställa, och shift gör den höj och sänkbar, eller i sidled. Det innebär att man kan bl.a räta upp lutande perspektiv med shift, eller skapa större eller kortare skärpedjup än normalt genom att tilta skärpeplanet. Manuell fokusering gäller som vanligt med alla Nikons tilt/shift-objektiv, och Nikons PC-E går inte tilta och shifta i samma led. Om man t ex tiltar i vertikal riktning, så kan man bara shifta horisontalt, eller tvärtom. Vid rotering följer alltså båda funktionerna med.

Läs resten här: Nikon 85/2,8 D II PC-E Micro Nikkor (Tilt & Shift optik)