Svalbard

Vi har visat mycket bilder från Island under hösten och vintern då vi var dit hela gänget på CyberPhoto och intresset för öarna i Atlanten (Island, Färöarna, Svalbard, Grönland m.fl.) har ökat och turismen dit är starkare än någonsin.

I synnerhet för oss fotografer och filmare är dessa platser nästan för bra för att vara sanna, vyerna är fantastiska och varierande. Island är väldigt enkelt att åka till och man kan resa bekvämt medan de andra platserna är lite mera svåråtkomliga och kräver lite mera arbete och ansträngning. Just Svalbard är hett när det kommer till turism med tanke på att det bara bor 2800 invånare och det ligger avsides för de flesta av oss. Det som är lite rolig information är att det finns fler isbjörnar än människor på ön och att praktiskt taget alla invånare har ett gevär, i alla fall så fort man rör sig utanför de tätbebyggda områdena.

När det gäller att bli bofast så är skatten väldigt låg då skatten inte får flyttas till Norge men istället finns inga sociala trygghetssystem eller myndigheter mer än polis, rättssystem och några andra rent funktionella myndighetsroller. Finns massor att läsa på nätet om Svalbard men dess namn som betyder "Kall kant" är en bra beskrivning av det hårda klimat som är så vackert att fotografera. Vi förgyller inlägget med en bild (färsk!) från just Svalbard, tagen av Janne som precis varit dit för att just plåta. EOS 1D X Mark II har fått jobba hårt...