Titta, moln...

Lördag natt så syntes spår av norrsken...

Norrsken redan nu lät spännande så vi for utanför stadsljusen och riggade upp kameran men norrskenet var bara en svag grönaktig dimma över stora delar av himlen. Inte så spännande alls, men när jag kom hem så såg jag att jag även fångat nattlysande moln på bilderna. Jag tänkte inte så mycket på dem när bilderna togs då jag var helt inriktad på norrsken.

Nattlysande moln bildas under extrema förhållanden, högt upp i luften där yttre rymden tar vid. Temperaturen kan bli så låg som -170 C och luften där dessa märkliga ismoln bildas är hundra tusen gånger tunnare än nere vid jordytan. Nattlysande moln är jordens kallaste fenomen och de högsta molnen i vår atmosfär. De bildas på 80-90 kilometers höjd, omkring tio gånger högre än vanliga marknära moln. Därmed finns de långt ovanför det vanliga väderskeendet och långt ovanför ozonskiktet.

Bilden är tagen med Sony A7 II + Zeiss Batis 25/2 på stativ

/Thomas