Nytt alternativ?

Många Nikon-användare har funderat på ett 150-600mm och det blev inte lättare att välja nu när Nikon själva lanserar 200-500mm till ett bra pris dessutom med fast bländare genom hela omfånget. Men finns det ännu ett alternativ?

För ett tag sedan lanserade Nikon sitt 300mm f/4 PF ED VR för knappa tjugotusen kronor som blev populärt snabbt i kombination med dålig tillgång. Men kan det här vara ett alternativ för dig som kikar på 150-600mm och Nikons 200-500mm? Absolut! Det beror så klart på vad du letar efter och vilka brännvidder som passar dig men det finns några argument varför ett 300mm f/4 PF ED VR kan vara ett riktigt bra val för dig!

Nikons nya 200-500mm väger ca 2,3kg. Du vet de där stora juicepaketen på 2 liter, lite drygt som ett sånt plus ditt kamerahus. Tror inte att vi behöver förklara att för fri hand och några timmars fotograferande så är det mitella som gäller dagen efter. Tamron & Sigma Contemporary väger in på precis under 2kg medan den finaste pjäsen, Sigma Sports är en tungviktare på 2,86kg! 300mm PF väger in på 0,75kg och är i sammanhanget en lättviktare vilket plötsligt ger helt andra förutsättningar att fotografera för fri hand. Men det blir inte nog med 300mm kanske du säger. Vi har testat den med de konvertrar som Nikon erbjuder idag och vi har fått mycket bra bildresultat vilket gör att man med tex x1,7 får 510mm brännvidd och en vikt runt ett kilo totalt, fortfarande bara halva vikten och då har vi inte pratat om längd och storlek ännu som gör 300mm PF ED VR så smidig, den är knappt större än ett 24-70mm.

Kort sagt kan Nikons 300mm f/4 PF ED VR vara ett fint alternativ för dig som kikar på de ovanstående objektiven då du får ett mycket skarpt och fint objektiv som ryms i en smidig kameraväska och inte väger så mycket. Resultaten med konverter ser mycket bra ut och mera om detta med konvertrar kommer i Bloggen under hösten. Även Nikons nya 200-500mm går att kombinera med konverter men när det gäller storlek, längd och vikt så blir det fortfarande otympligt och osmidigt.

Läs mera här: Nikon AF-S 300/4 PF ED VR