Nikon AF-S DX 16-80/2,8-4E ED VR

Test

Dagens testade produkt är Nikons 16-80mm med ljusstyrka som börjar på f/2,8 i vidvinkelläget. Mats har testat denna ordentligt för att se om det är ett bra steg upp från de medföljande kit-objektiven. Testet läser du, som vanligt, kostnadsfritt.

Mats skriver: På största öppning är skärpan mycket bra i mitten av bilden och man ser faktiskt ingen större skillnad ifall man bländar ner lite (beroende på brännvidd). Nära kanter och hörn på f/2,8 och 16mm är det givetvis inte lika skarpt som i mitten, och på längsta brännvidd blir det också aningen mjukare på full öppning även i mitten, men på mindre öppningar som f/5,6 och f/8 är skärpan hög över hela bilden och genom hela zoomomfånget. Jämfört med liknade normalzoomar med lite större zoomomfång så presterar denna bäst i skrivande stund, och konstigt vore nog annars med tanke på prislappen och antagligen det jobb Nikon lagt ner på denna optik.

Bilder och resten av testet finner du här: Nikon AF-S DX 16-80/2,8-4E ED VR