Landskap - fortsättning

Vi har visat en bild från Anders Jorulf, en av våra kunder, från Lofoten och nu har han skickat en bild till med sin berättelse om hur det gick till när han tog den. Följ med Anders ut i fält på jakt efter den perfekta landskapsbilden...

Midsommarhelg 2015. Lugnet har lagt sig och jag känner en oemotståndlig längtan efter att få åka ut och se mig om efter nya landskaps-områden att fotografera. Min landskapsbok håller på att slutföras men jag upplever att det behöver kompletteras med några bilder. Är på besök i Närke och klockan är nästan midnatt medan jag åker upp mot den Värmländska gränsen på småvägar. Följer bilens GPS-kartor och försöker att lokalisera ännu mindre vägar. Efter en hel del letande hittar jag vad jag söker efter, en mindre sjö eller som man säger i Norrland, en tjärn. Jag parkerar bilen och tar mig till fots samtidigt som myggorna gör sig påminda och jag inser snabbt att heltäckande klädsel vore att föredra. Går på olika stigar och tar några testbilder med kameran. Mest för att se vilka ljusreflexer jag får. Det lodräta berget i bortre delen av den lilla sjön är perfekt och ger en stabilitet i bilden, bestämmer mig för att åka hit om exakt 20 timmar.

Nästa afton ger jag mig iväg. Fullpackad som alltid med kamerautrustning och diverse filter, stativ och objektiv åker jag upp till den lilla sjön en god stund innan solnedgången. Har bestämt mig för att fånga solens sista strålar dvs. ta bilden precis då solen försvunnit under horisonten. Det ljus som då uppstår är oftast helt magiskt och ger vatten, stenar, klippor och skog en fantastisk lyster.

Åker fram till platsen jag sett ut och riggar upp utrustningen. Mitt Sirui stativ och Lee filter sitter fint på min Nikon D800e som jag toppar med ett Zeiss Distagon 21 mm. Jag älskar kombinationen Nikon och Zeiss då allt är manuellt och jag bestämmer varje drag av bild och teknik. Så kommer stunden, vet att jag inte har lång tid på mig, högst 45 minuter, kanske något mindre. Midsommarnatten lyser upp och solen försvinner långt borta i horisonten. Jag sätter i mitt filter med ND 10, ett heltäckande gråfilter i glas och toppar med ett polariseringsfilter. Kameran ställer jag in på ISO 100, bländare f/6,3 och en tid på 5 min. Jag hinner ta fyra bilder innan magin i ljuset försvinner. Väl hemma sätter jag mig med Lightroom och kikar på bilderna. Jag fastnar för en av dem, beskär bilden något och lättar upp den samtidigt som jag stärker kontrasten i ett par partier. Lägger ut bilden på 500px.com och på min Facebook-sida. Mottagandet har varit fantastiskt vilket glädjer mig mycket. Jag bestämmer mig för att bilden skall få ett eget uppslag i min nya landskapsbok. Cirkeln är sluten och jag kan färdigställa boken.