Canon EF 35 f/1,4L II USM

Nyhet

Canon lanserar en generation II av 35mm f/1,4, en redan bra glugg, och då vet vi att det har hänt något utvecklingsmässigt, annars hade den äldre varianten fått vara kvar som herre på täppan. Men vad skiljer?

Konstruktionen består av 14 glas i 11 grupper, 9 bländarlameller, närgräns på 0,28 meter och minsta bländare på f/22. Det nya är en teknik som kallas BR eller BR optics, förkortning för Blue Spectrum Refractive optical element, och minimerar förekomsten av viss kromatisk aberration. Denna teknik består i ett organiskt material som är (pressat) mellan två glas-element som tillsammans utgör BR-linsen. Vi har märkt att många tillverkare arbetar hårt med optiska kvalitéen men inte med kromatisk aberration på samma sätt som förut och istället låter kameran (digitalt, i efterhand) korrigera bort den eventuella aberration som har uppstått. Canon har istället valt att optiskt minimera förekomsten med BR. Varför? En sak är att objektiven används även till filmning i hög grad och i synnerhet inom Cinema-serien, där redigering av CR (aberration) är avsevärt svårare än på en enstaka stillbild.

Vi kommer att testa denna nya glugg så fort vi får den i våra händer. Canons version II har varit märkbart bättre än föregångarna i de flesta fall så våra förväntningar på denna är höga. Canon kan och vet hur man gör bra objektiv så bara att invänta testexemplar nu...

Pris ca 23990kr, första leverans i oktober.