Gullfoss

Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

Ja, till slut måste det ju hända. Här kommer en riktig turistbild. Gullfoss, en av Islands ikoner.

Gullfoss är ett vattenfall som ligger i floden Hvítá på södra Island. Namnet betyder Guldfallet. Vattnet faller i två omgångar (först 11 meter, sedan 21 meter) ner i en klyfta som är 20 meter bred och 2,5 km lång.

Guiden berättade att i början av 1900-talet så ville ett tyskt företag bygga ett kraftverk av Gullfoss, men dåvarande ägaren med det fina namnet Tómas Tómasson hade en dotter, Sigríður Tómasdóttir, som vandrade barfota till Reykjavik för att sätta stopp för försäljningen via myndigheterna, men då hon inte fick någon hjälp så hotade med att hoppa från fallet om hennes pappa sålde det till tyska bolaget. Gullfoss blev inte sålt och nu är det fredat. Jag tror att det bara är en skröna, men hon har ändå fått en staty av sig upprest vid vattenfallet...

Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 14-24/2,8 G ED på 24mm och f/5,6, ISO 200

/Thomas