Experiment 2 av 3

Jag råkade ha med mig en Nikon D810A på senaste norrskensturen...

Nikon D810 har utökade exponeringstider och det gav mig idén att prova att fånga jordens rotation på bild. Egentligen behöver man mer än 15 minuters exponeringstid för att få full effekt i bilden men 15 minuter är en hel del ändå, så varför inte prova.

Du kan själv ta liknande eller bättre bild än detta. Du behöver kabelutlösare och sätta kameran på "B" (Bulb) för att kunna exponera tillräckligt länge. Sedan är det bara att rikta kameran mot polstjärnan.

När du kör D810A i utökat läge så har du ingen exponeringsmätning och eftersom varje exponering tar 15 min så ville jag inte ta alltför många olika exponeringar då jag vill hinna sova något också. Jag satte den i vanligt läge och sedan räknade ut hur många steg det skulle bli på bländare och ISO för att hamna på 15 minuters exponeringstid. Det är enklare än det låter då hela bländarsteg, tidssteg och ISO-steg är lika mycket värda. Jag tog en bild och det blev denna.

När du ska fokusera vid natt eller astrobilder så uppstår ett problem. Autofokusen funkar inte för det är för mörkt. Såvida det inte finns någon lampa långt bort att fokusera på. Det finns flera sätt. Har du en zoomoptik så sätter du den på vidvinkel. Enklast är att du fokuserar på något riktigt långt bort. sedan sätter du en bit eltejp för att låsa fokusringen och sedan sätter du kameran på manuell fokus. Nu har du "programmerat" kameran för bilder på oändligt. Zooma aldrig in då de flesta zoomar har fokusshift, det innebär att fokus ligger lite olika beroende på brännvidd.

Tyvärr kan du inte lita på att oändlighetssymbolen på objektivet är exakt på oändligt, så därför är detta sätt säkrare. Nu kan fokusläget ändra sig något beroende på temperatur och så, men det är oftast försumbart på en vidvinkel.

Du kan naturligtvis fokusera manuellt på plats, men det är inte helt lätt med ljussvaga stjärnor. Principen där är att fokusera så att stjärnan ser så liten ut som möjligt, då har du rätt fokus. Har du liveview på din kamera så använd den, de flesta liveview kan du zooma in i och det underlättar oerhört.

Vissa manuella objektiv har oändligt exakt på oändligtsymbolen, det är det bekvämaste, men de flesta måste du antingen förfokusera och låsa med tejp som jag nyss beskrev eller också fokusera på plats.

Bilden är beskuren.

/Thomas