Experiment 1 av 3

Jag råkade ha med mig en Nikon D810A på senaste norrskensturen...

Väl framme på plats, redo med stativ och kamera, så inväntade jag det norrsken som skulle uppenbara sig. Men det var bara lite grönt dis i horisonten. Inte lönt att fotografera. Så ute i obygden med tid över och en D810A i väskan...

Snabbt bytt kamerahus. Objektivet var ett Nikon 14-24/2,8. Kanske man skulle prova att fotografera vintergatan. Jag har sett så många fantastiska bilder, men har aldrig riktigt tagit mig tiden till att försöka själv. Så varför inte prova, astrofoto är ju styrkan hos D810A. Den är byggd för att lyfta fram vissa röda nyanser och den har bättre brushantering än D810. Helt klart så ser jag röda nyanser i vintergatan.

Det var faktiskt inte så svårt. Du kan säkert ta liknande eller bättre bilder själv. Så mycket vidvinkel som möjligt. Så högt ISO som din kamera klarar utan att bruset tar över helt, oftast kring ISO 1600. Det beror på vilken kamera du har och var din acceptans för brus går. Men du måste fotografera i RAW för att sedan lyfta upp bilden lite. Jag använde Lightroom till denna bild och jag är förvånad över hur lite jag behövde justera för att få vintergatan att poppa fram. Visst ser man vintergatan tydligt med blotta ögat men kameran ser så mycket mer, framförallt ser den färger som mitt öga inte kan se.

Jag tog flera bilder med flera exponeringar där den ljusaste bilden återger förgrunden som det skulle vara fullt dagsljus. Det gick att lyfta upp förgrunden på bakgrundsbilden till ungefär den nivå du ser på denna bild men det blev för grynigt så jag tog förgrunden från en annan bild för att bli av med det bruset.

Denna bild är långt ifrån perfekt. Jag skulle kunna trolla till den mer i photoshop genom att centrera öppningen i skogen och justera bilen till vintergatans mitt, men det kommer jag att göra i verkligheten nästa gång jag tar en liknande bild. Det här var mer ett experiment som gick över förväntan.

Bilden är tagen på 20s, f/2,8 och ISO 1600.

Imorgon får du se nästa bild från denna kväll. Då ska jag också berätta hur du gör med fokuseringen vid nattbilder och astrofoto.

/Thomas