Canon EF 17-40/4L USM

Test

Vi fortsätter testerna av äldre objektiv med denna nya test av en gammal goding som hänger sig kvar på marknaden, 17-40mm i L-serien. Du som är sugen på ett vidvinkel och kör Canon ska kolla in det här...

Mats skriver: EF 17-40L USM är mycket skarp redan på största öppning i centrum av bilden, men som med de flesta kraftiga vidvinkelzoomar behöver man blända ner några steg för att uppnå bästa möjliga skärpa ända längst ut i kanter och hörn. På 17mm och bländare f/11-f/16 är hörnskärpan inte på topp, dock acceptabel för det flesta användningsområden. Vinjettering märkbart på full öppning och avtar som vanligt på mindre bländare. Den är inte helt befriad från kromatisk aberration, men oftast bara märkbart nära kanter och hörn vid känsliga motiv, och så länge man tar bilderna i RAW format så är det väldigt lätt att korrigera i efterhand. Tunnformig distorsion är klart märkbar på 17mm, men avtar i takt med längre brännvidder och i stort sett raktecknande på brännvidder runt 25mm till 40mm.

Resten hittar du här: Canon EF 17-40/4L USM