Astrofotografering

Det är något som intresserar fler och fler vilket vi märker av och en av våra kunder som kan det här är Miska Saarikko. Han har skickat in en teaser på hur du kan börja om du är nyfiken...

Första tipset från oss är att följa grupper på Facebook för astrofotografer. Vill du plåta norrsken så finns norrskens-grupper regionalt och nationellt på Facebook (sök efter Norrsken eller Aurora) och en annan bra grupp är Astro- & Deep space photography där både kunskap och inspiration hittas. Hett tips är att du söker upp olika grupper för att hänga med och lära dig mera.

Så här skriver Miska:

Att komma igång med astrofotografering. Ett stadigt stativ med kulledshuvud är ett måste förutom själva kameran. Här följer konkreta råd och tips för hur du ska göra och tänka: Har du exempelvis 18mm som vidaste på objektivet så räkna följande; 500 / (cropfaktor x brännvidd) = exponeringstid. Med cropfaktor menas FF (fullformat) = 1, APS-C = 1.5 (Nikon/Sony/Pentax) / 1.6 (Canon). Största möjliga bländare, ex på 18-55mm objektiv brukar bländaren vara som störst på f/3.5 (stora öppningar som 1.2 eller 1.4 rekommenderas ej!). Som störst, och bäst, brukar man ha bländaren på f/2.8 för astrofotografering.

Använd ISO som lägst 100 om du fotograferar en stad men vill samtidigt ha stjärnor med på fotot, annars som lägst 800 beroende på din kameras ljuskänslighet. Vanligaste brukar ligga nominellt på 1600-6400 för alla typer av DSLR. M-läget (programvredet) på kamerahuset, MF (manuell fokus) på objektivet, NR (Noise Reduction, brusreducering, ändras i menyerna) ska vara avstängt, LiveView för att fokusera mot ljusstarkaste stjärnan så att den blir solid, rund och så liten som möjligt samt att kringliggande stjärnor syns också - då har du uppnått "infinity"-läget. En fjärrkontroll (tråd eller IR) är att rekommendera så att inte skakningarna från att du trycker på avtryckaren påverkar bilden.

Kortfattat: Om du äger en Nikon D5300 och har kitobjektivet 18-105/3.5-5.6G ED så kör du på följande inställningar; 18mm, f/3.5, ISO 1600, 20 sekunder. Inställningarna ovan är lämpliga för fotografering av Norrsken. Är motivet för mörkt, öka på ISO-talet stegvist tills EV-värdet hamnar på 0 eller +1.

Kort, enkelt och koncist för att komma igång! Sen handlar det om att utgå från detta och testa sig fram till att man faktiskt får de där magiska bilderna. Som Miska börjar med behövs ett rejält stativ och en fjärrkontroll, som tur är finns denna typ av produkter till relativt lite pengar att börja med så får man växa med intresset allteftersom. Se till att bege dit ut redan ikväll om du har det molnfritt och testa!

Tack för tipsen, Miska!