Video & 4K

Nyhet

Då TV-branschen trycker på om Ultra HD och 4K så kommer videokamerorna och övriga produkter i släptåg på marknaden. Nu kommer första generationen konsumentkameror med 4K i en konventionell form från både Panasonic & Sony. Fler lär följa...

Panasonic lanserar HC-VX870 och HC-VX970 i USA på CES-mässan och det är i grunden samma kamera men storebror har en liten twist. Grunden är en konventionell videokamera med en 8 Mpixel BSI-sensor (bakbelyst) som kan filma i full upplösning, alltså 4K. Den klarar även att filma i HDR-läge vilket ger ett högre dynamiskt omfång eller kort sagt får med mera detaljer i både mörka och ljusa områden i bilden. Till 870 kan du koppla upp din Smartphone och med kameran i den kombinera filmen från videokameran med vad din Smartphone spelar in. Storebror VX970 har dubbla kameror i kameran så att du kan göra detta utan Smartphone. Även en riktigt bra bildstabilisering är inbyggd som dessutom är 5-axlig vilket är det bästa som finns på marknaden att tillgå för närvarande. Vi vet att Panasonic gjort fantastiska kameror för video och dessutom har redan förra generationen kameror haft fantastisk bildstabilisering. Här förväntar vi oss en riktigt bra kamera. 8990kr resp 9990kr blir priserna.

Sony matchar upp med FDR-AXP33 som filmar i 4K och är riktigt liten och smidig i formatet. Även här har man förstärkt bildstabiliseringen och det med BOSS, Sonys bästa stabilisering, som vi redan har berömt tidigare för sin effektivitet. Ska man filma utan stativ är det här en fantastisk stabilisering. FDR-AXP33 spelar in i XAVC S-format (även 4K) som är att lagra & redigera och det upp till 100 Mbps! Även en sko finns på toppen (Multi Interface) vilket gör det möjligt att använda många tillbehör för dig som tar filmningen ett steg till. Ny sökare med högre upplösning, ljusstark 3" display och inbyggd sampling av 4K till Full HD TV för att få bästa möjliga bildkvalité samt möjligheten att "trimma" eller beskära 4K-video till Full HD direkt i kameran, något filmare gör i efterbehandlingen. De nya kamerorna kommer att stödja direkt streaming via WiFi. Pris ca 12800kr.

För dig som har köpt en FDR-AX100 så kommer en uppdatering för att få XAVC S i 100Mbps i mars 2015.