Surt

Den här fina bilden har Mikael från Virserum skickat in till oss, ett perfekt exempel på vad man kan fotografera när vinden piskar på där utanför och termometern visar att man ska vara inne.

Bilden är tagen med nya Nikon D750 och ett 85mm f/1,8 och Elinchrom-blixtar. Vi tycker att Mikael lyckats med en trevlig kombination av motiv, komposition, färger och skärpedjup. Det här med skärpedjup är lite knivigt ibland då en bild kan antingen lyfta eller falla platt om man misslyckas med det trots att resten av faktorerna är på plats. Röriga porträttbilder eller landskapsbilder med för kort skärpedjup hamnar lätt i skräpkorgen. Ett tips vid landskaps fotografering är att inte använda för stor bländare utan blända gärna ner till 5,6 eller mindre öppning (högre bländartal) samt att sätta fokus långt borta i bilden, annars är risken för en oskarp bakgrund stor. Det är en balansgång och det är även subjektivt till stor del. Vill du lära dig mera om detta så har vi filmer som behandlar just detta på vår Youtube-kanal.