Komet-jakt

Kometen Lovejoy kommer att synas 5-18 januari

Molnigt, molnigt och molnigt... då tittar månen fram och allt fler stjärnor syns... lastar bilen och hittar ett öppet område med en bra väg rakt genom... börjar på sätta upp den medlånade Nikon D4S med Tamron 150-600mm när molnen drar över igen... så det blev ingen fantastisk kometbild i natt.

Kometen Lovejoy, eller C/2014 Q2 som den också heter, kommer att vara närmast jorden idag 7 januari. Den upptäcktes 17 augusti förra året av den australiensiske amatörastronomen Terry Lovejoy. Det är faktiskt den femte kometen som han har upptäckt. Vi får hoppas på stjärnklart någon av de närmaste dagarna. Månen kommer att avta så det underlättar tittandet. Du kommer att kunna se kometen med hjälp av en vanlig kikare. Självklart så ser du betydligt bättre i en riktig stjärnkikare. Som mest når den en magnitud på 4-5 och då kan den till och med ses med blotta ögat. Du bör se den lite väster om Orion. Tänk på att välja en mörk plats, en bra bit från stadsljus.

Lyckas du ta en bra bild på kometen så skicka gärna in den till blogg@cyberphoto.se så kanske den kommer upp här i bloggen.

Bilden är tagen med Leica M + Summilux 21/1,4 på 1,4. Månen var enda belysningen.

/Thomas