Fujifilm lanserar!

Nyhet

Idag lanserar Fujifilm några nyheter som det ryktats om ett tag på många forum och namnen blir X-A2 och XQ2, naturliga efterföljare till X-A1 och XQ1. Vad blir det för nytt i dessa? Vi sammanfattar.

Man har uppdaterat objektiven 16-50 samt 50-230 till version II och de kommer i kit med nya X-A2. Så här skriver Fujifilm själva om X-A2: X-A2 har flera nyutvecklade inställningar för autofokus (Eye Detection AF, Automakro AF och Multi-target AF) som kameran justerar automatisk beroende på motiv för en snabb, enkel och exakt autofokus. X-A2 är också den första kameran i X-Serien med en skärm som går att vinkla 175 grader - perfekt för att ta självporträtt tillsammans med det nya objektivet XC16-50mm F3.5-5.6 OIS II som ha en närgräns på endast 15 cm. Telezoomen, XC50-230 kommer även den i en ny version (XC50-230mm F4.5-6.7 OIS II) med förbättrad bildstabilisator. X-A2 innehåller flera kreativa bildinställningar så som 8 avancerade filter och 6 olika filmsimuleringar (inkl. nyutvecklade: CLASSIC CHROME) och med kamerans inbyggda Wi-Fi går det enkelt att föra över bilderna till smartphone*, tablet*, instax-skrivare eller dator. (*iOS och Android).

Om XQ2 skriver man följande: XQ2 har en ljusstark 4x optisk zoom (25-100mm F1,8-4,9) med inbyggd bildstabilisator och en stor 2/3” bildsensor på 12 megapixel med Fujifilms unika X-transteknik som ger skarpare bilder genom att inte använda ett lågpassfilter. Känsligheten sträcker från ISO 100 till ISO 12800 så att du kan ta naturliga och skarpa bilder även i svagt ljus. XQ2 har nyutvecklad fokusalgoritm och växlar automatiskt mellan fasdetektion med kontrast autofokus för snabbast möjliga autofokus. Kombinerat med en blixtsnabb uppstart och en näst intill obefintligt slutarfördröjning blir det ännu enklare att fånga ögonblicken. XQ2 har dessutom en seriebildstagning med upp till 12 bilder/s och kan filma FULL HD -video med upp till 60 bilder/s. Kamerans olika inställningar hanteras enkelt med den programmerbara funktionsknappen (E-Fn) och den smarta kontrollringen som sitter placerad runt objektivet. Ringen har olika funktioner beroende av vilket fotograferingsläge kamera är inställd men går även att tilldela andra funktioner såsom ISO-känslighet, exponeringskompensation, filmsimulering, vitbalans och seriebilstagning. Med den dedikerade Wi-Fi-knappen går det enkelt att trådlöst föra över bilder till smartphone*, tablet*, instax-skrivare eller dator. (*iOS och Android).

Vi tror att det är bra produkter, som vanligt från Fujifilm, men många av oss väntar på något nytt & vassare i sortimentet, eller hur? Fujifilm har lyckats så bra med X-serien och X-T1 i synnerhet och många har skaffat X-Pro 1 de senaste åren vilket gör att man sneglar på något i den klassen vilket vi håller tummarna för uppdateras. De ovanstående modellerna börjar att levereras inom någon månad och priserna är inte satta ännu.