CES första dag!

Nyhet

Mässan CES pågår för fullt i Las Vegas och i fyra dagar kommer vi att få se nyheter presenteras. Foto och Smartphones är två heta kategorier och en hel del har redan släppts, vi sammanfattar så här på Trettondagen!

Nikon kommer med ett fast 300mm f/4 VR II till FX-formatet i form av en lättviktare som är 30% kortare och ca 700gr lättare än sin föregångare. Ett nytt ord att lägga till i foto-vokabulären är Photo Fresnel, eller PF, vilket motsvarar det Canon kallar DO, ett sätt att bygga objektiv för att de ska bli mindre, lättare och minimera kromatisk abberation (lila/blå kant i delar av bilden med hög kontrast). Dessutom använder man de flesta av coatings, eller ytbeläggningar och ytbehandlingar, som finns att tillgå samt att bländaren är elektromagnetiskt styrd istället för mekaniskt. Det här är ett mycket intressant objektiv för sportfotografer då vikten, formatet och den effektiva bildstabiliseringen (med Sport & auto-stativ-läge) som ger 4,5 stegs kompensation gör det tillsammans med det ovan nämnda till en riktig höjdare.

D5500 ersätter D5300 (som troligen finns kvar ett tag) med ett nytt hus när det gäller design & ergonomi, en sensor utan AA-filter igen (ger mera skärpa & detaljer) samt en touch-skärm. Små skillnader som vinjetteringskontroll (som finns på storasyskonen) och en till bildprofil kallad Flat har tillkommit. Något lättare och något mindre så tror vi att man fokuserat på användningen med en mycket känslig och bra Touch-skärm ihop med inbyggd WiFi för att locka en yngre och bredare målgrupp. D5500 tappar GPS som fanns på D5300. Till denna och de övriga DX-kamerorna kommer en ny 55-200mm VR II som ett komplement och Kit-objektiv.

Canon lanserar fem nya kompaktkameror i Powershot-serien med beteckningarna 160, 170, 530, 610 och 710. Flera av kamerorna har inbyggd WiFi och NFC samt ersätter och fyller ut sortimentet utan några större nyheter mer än att de så klart blir lättare att koppla upp mot sin smartphone eller surfplatta. Det som är mycket mera intressant är spåret som Canon är inne på, att skapa en naturlig plats för dina bilder genom CS100, eller Connect Station. Med trådlös kontakt och uppkopplad till din TV hemma så kan man hantera sina bilder utan en dator och det finns även tillgång till lokal backup på den 1TB som medföljer. Med kortläsare inbyggt kan man snabbt göra en backup och med Canon Image Gateway kan du dela dina bilder med andra som har en CS100. Det gör det enkelt att dela bilder efter en gemensam resa eller ett bröllop. Mera information om denna spännande nyhet kommer inom kort!

Ricoh, som äger Pentax, berättar att man kommer att lansera en ny kamera samt tre nya objektiv inom en nära framtid. Mycket mera säger man inte så det blir öppet för diskussion men ryktena om en fullformatare har gått heta länge kring Pentax och Tamrons avsaknad av ett 150-600 till Pentax kanske är svaret på vad ett av objektiven blir...men vi har ingen information och Ricoh släpper inte mera just nu. Vad tror du?

På tal om fullformat har Fujifilm också ryktats arbeta med en sådan men nu kommer ytterligare ett objektiv som passar det befintliga systemet, nämligen XF 16-55mm F2.8 R LM WR som motsvarar ca 24-84mm. Ny och snabb autofokus samt vädertätning på 14 ställen i objektivet tillsammans med tre asfäriska samt tre ED-glas låter tryggt. Fujifilm har ju visat vart skåpet ska stå hittills så...varför inte igen?

Panasonic lanserar redan en TZ70 och vad gör man om inte sänker upplösning från 18 Mpixel till 12 Mpixel vilket vi (generellt) tycker är trevligt, det brukar ge resultat bildmässigt! Lillebror TZ57 har 16 Mpixel och WiFi+NFC medan TZ70 får en 5-axlig bildstabilisering samt 30x optisk zoom och en sökare. Det blir en resekamera deluxe tror vi, Panasonic brukar lyckas bra i denna kategori. Dessutom fyller man på med två tuffingar, också en kategori där man lyckats bra förut, med DMC-TS6 och DMC-TS30. TS6 kommer även i kamouflage vilket vi gillar!

Det är kortfattat nyheterna hittills men vi hör rykten om nya lanseringar de kommande dagarna och vi håller tummarna!