Bokeh

Ofta är oskärpan lika viktig som skärpan...

För de som nu inte känner till uttrycket bokeh, så kan jag kort förklara att bokeh är ursprungligen ett japanskt ord och det används för att beskriva en optiks förmåga att teckna oskärpa på ett snyggt och mjukt sätt.

Leica har genom tiderna varit erkända för en fin bokeh i sina objektiv. Detta är naturligtvis något som de flesta tillverkare strävar efter och jag vill ge lite extra beröm till Fujifilm som verkligen går in för att deras objektiv ska naturligtvis hålla en god skärpa men också en riktigt fin bokeh. Fujifilm är de enda som på säljmöten presenterat skillnaden i hur oskärpa tecknas mellan deras objektiv och sina konkurrenters.

Denna bild presenterar bokeh på ett både tydligt och vackert sätt. Bilden är tagen med Leica M med Summilux 50/1,4 på 1,4.

/Thomas