Norrsken

Natten mellan fredag och lördag så var det norrsken synliga över stora delar av landet som resultat av en solstorm som är på väg efter en explosion på solens yta. Vi har bett om bilder och fått massor av alla läsare på Facebook och här ser ni en av bilderna!

Bilden är tagen av Niklas Heselius och vi passar på att tacka för bilderna som vi har fått, flera bilder kommer under veckan på vår Facebook-sida. När det gäller norrsken är det sällan man ser det med blotta ögat, i synnerhet söderöver. Men är det mycket partiklar som accelererar i vårt magnetfält, som skyddar jorden, så blir det synlig och desto kraftigare solstorm, desto längre söderut når det. För oss i Umeå så kändes det som att vi hamnade "under" stora delar av norrskenet vilket skapade en effekt av en "portal" rakt ovanför. Läskigt men vackert...