Nikon AF 28/2,8 D

Test

En liten och smidig 28mm-glugg är inte fy skäms när man har lite dåligt med utrymme eller vill ha en lätt utrustning med sig. Vi har testat den nu till åren komna 28mm F2.8D från Nikon för att se om det är ett bra alternativ.

Mats skriver: Mycket bra skärpa till större del av bilden vid f/5,6, och presterar som bäst över hela bilden runt f/11 - f/16. Bländare f/2,8 och f/4 fungerar till motiv där fokus ligger mer mot mitten av bilden och gärna på lite närmare avstånd. Bokeh:n är relativt lugn och fin för att vara en vidvinkeloptik. Mycket bra motljusegenskaper också. Det finns en svag tendens till tunnformig distorsion, men inget som stör nämnvärt så länge men inte komponerar raka linjer alldeles intill bildens kanter. Vinjettering märkbar på full öppning och avtar som vanligt på mindre bländare, i princip borta vid f/8. Kromatisk aberration förekommer, men i stort sett bara nära kanter och hörn vid stora kontraster.

Vad blir betyget? Du läser resten här: Nikon AF 28/2,8 D