Mera aurora

Vi fick den här bilden från Christofer i vår mailkorg och visst är det vackert? Det här fenomenet som vissa reser långt för att uppleva en gång har vi möjlighet att se flera gånger per år om vädret är med oss. Tack för bilden, Christofer!

Vart ska man åka för att se norrsken? För att kunna se det tydligt måste det vara mörkt och därigenom är vinterhalvåret att föredra. Den så kallade polarskensovalen ligger som en krans kring den magnetiska nordpolen i höjd med Kiruna och Pajala här i Sverige. Det betyder att det är dit man ska åka om man vill fotografera norrsken. När det blir kraftiga solstormar som rusar mot jorden så störs denna oval kring jorden samtidigt som det blir ett kraftigare fenomen så kan norrskenet expandera i storlek och då flytta sig längre bort från magentiska nordpolen och därigenom synas över sydligare breddgrader som södra Sverige. I vissa fall har man kunnat se norrsken från central- och sydeuropa.

Lite onödig kunskap, den magnetiska nordpolen är inte vid vår nordpol (arktis) utan just nu är den i norra kanada vilket gör att ovalen med norrsken syns betydligt längre söderut på den amerikanska kontinenten än här i Europa.