Fujifilm X100T

Nyhet

För drygt 3 år sen lanserade Fujifilm en kamera som kommer att vara en ikon i branschen, en trendsättare, nämligen X100. Ett år senare kom X100S som var både en uppdatering och uppgradering och nu är det dags igen. Vi presenterar X100T!

Spontant så känns det inte som att det skiljer så mycket vilket gör att man blir lite frågande...är det en uppdatering eller en uppgradering för mig som användare? När man läser Fujifilms text förstår man lite bättre...så här skriver de: FUJIFILM X100T bygger på den feedback vi har fått från våra användare och har resulterat i flera nya funktioner och förbättringar gentemot sina föregångare. Kamerans unika hybridsökare har utvecklats på flera punkter, både i optiskt och elektroniskt-läge. För att underlätta manuell fokusering i optiskt läge visas nu en förstoring av fokusområdet i det nedre högra hörnet av sökaren. Det går att välja olika förstoringsgrader för fokusområdet och funktionerna digital split image och focus peak highlight finns också tillgängliga. Ljusramen som markerar bildutsnittet i den optiska sökaren har blivit mer exakt och parallax korrektionen sker nu i realtid för att avspegla den slutgiltiga bilden på ett bättre sätt (i manuellt fokusläge).

Den elektroniska sökarens fördröjning har förbättrats avsevärt och antalet bilder per sekund bibehålls nu även vid sämre ljusförhållanden. Sökarbildens ljusstyrka justeras också automatiskt efter omgivningsljuset och med det nya inställninsvalet ”natural live view” ges möjligheten att stänga av förhandsgranskningen av valda bildinställningar (så som t.ex filmsimulering) för att får en så naturlig sökarbild som möjligt. Exponeringskompensationen har utökats till ± 3 steg och bländarringen går nu att ändra i 1/3-steg, något som bara var möjligt tidigare med hjälp av inmatningshjulet på baksidan. X100T har hela sju anpassningsbara funktionsknappar och kamerans Q-meny går nu att utforma efter egna önskemål för full kontroll över kamerans alla inställningar och funktioner.

För att förenkla fotografering i starkt ljus med stor bländaröppning går det nu att använda en snabbare elektronisk slutare med en maximal slutartid på 1/32000. Kamerans LCD-skärm har blivit större (3 tum) och fått högre upplösning (1 040 000-punkter) och videofunktionen har fått fler valbara bildhastigheter (60/50/30/25/24) samt möjlighet att ställa in bländare, slutare och ISO manuellt under filminspelning. Med kamerans inbyggda Wi-Fi och appen FUJIFILM Camera Remote går det att ta bilder och video samt fjärrstyra många av kamerans funktioner. Det går också enkelt att trådlöst föra över bilder till smartphones, surfplattor och dator.

Kort sagt har Fujifilm följt det som verkar vara deras mantra, att vara nära kunden genom att lyssna på önskemål. Det har vi sett flera gånger då Fujifilm utvecklar programvaran till äldre kameror vilket gör att man visar respekt för sin kunder, även de som inte köpt det nyaste och därigenom skapar en trygghet i varumärket. Vi gillar Fujifilm skarpt och väntar med spänning på nya X100T för test!

Fujifilm Finepix X100T