Flyg & foto

Flygplan fascinerar oss alla på något sätt. Kan var att de är mäktiga och kraftfulla, att det pirrar i magen eller att man är stel av skräck. Så länge man är utanför så slipper man i alla fall eventuell rädsla och kan istället testa att fotografera dessa metallfåglar.

Umeå har en centralt belägen flygplats och det är lätt att fotografera kring flygplatsen tack vare vägar och stigar runt omkring flygplatsen. Med appen Flightradar kan man ha koll på inkommande flyg, om de flyger in över hav eller land och på hemsidan för respektive flygplats finns en lista på ankomster, perfekt oavsett vilken flygplats du tänkt använda som "studio". Hur kommer man igång? Har du en systemkamera skulle jag rekommendera att använda en telezoom, tex 70-300, 70-200 eller kanske högre brännvidd som 100-400mm. En zoom är perfekt då man ofta måste ändra brännvidd pga avståndet som ändras snabbt. Förbered dig genom att testa och fundera på hur du vill att bilden ska se ut. Komposition och vinkel är viktigt, som vanligt.

Vi vill passa på att säga att man ska se till att inte blockera infarter med sin bil eller på annat sätt störa området kring flygplatserna. På vissa flygplatser finns det ordnade platser av andra "spotters" för just fotografering vilket är kanonbra. Finns många forum som tar upp om vart man ska stå, vilka banor som är bäst för de största bjässarna som landar i Sverige och mycket mera. Om du inte har en systemkamera så kan en bra superzoomare som Panasonics FZ200 eller Canons SX50 vara bra alternativ.