Produktfotografering

Produktfotografering är inte en enkel konst och ibland ser man bilder som gör att man tappar suget att köpa produkten istället för tvärtom. Vikten av bra bilder är större än de flesta tror och vi märker att fler och fler frågar om hjälp med produktfotografering.

Ofta är medlen relativt enkla. Mindre produkter som smycken, kameror, accessoarer osv kräver inte så mycket yta men däremot mera fantasi. Att skapa exklusivitet gör du med hjälp av exklusiva material i bakgrunden som läder, trä eller sten. Bilden ovan är tagen i en IKEA-fåtölj (svart Klippan) på mitt kontor och är byggd av två bilder, den ena med fokus på kamerans plan och den andra på objektivets plan. Att hitta en bakgrund i liknande struktur och färg förstärker känslan i produkten men man kan också hitta en bra kontrastfärg. Ett tips är att köpa bitar av konstläder eller läder i olika färger för att ha som bakgrund. Man kan även ha en bänkskiva i trä eller sten, en stor bit aluminium eller stålplåt. Använd fantasi!

Om man har accessoarer så är ett tips att skaffa bitar av metall och trä i olika storlekar (små klossar) som man bygger upp en liten miljö utav och låter tex. halsband "rinna" nerför dessa. Som du märker är mycket av arbetet planering men inte alls dyrt. Ett annat tips är att välja ut en färg som blir ett signum för dina produkter. Om du tex väljer rött så skaffa en röd bakgrund och detaljer som är röda i samma färg så att det på alla bilder, oavsett vad det är för färg på produkten, syns att det är dina produkter.

För ljussättning behövs blixtar och minst två stycken behövs. Softboxar, stativ, blixtar och en trådlös sändare är en bra start och ett tips vi har är Elinchroms RX One som är ett enkelt men mycket bra kit för att komma igång. För att kunna arbeta enkelt och i en sluten miljö är fototält den bästa lösningen så länge produkterna du vill fotografera ryms i den. Vill du frilägga produkter för att använda bilderna så rekommenderar vi RX One i tre-pack så att du kan lysa upp fototältet ordentligt och har många ljusskällor. Man kan välja att använda fast belysning men du får ett bredare användningsområde och möjligheten till bättre resultat med riktiga blixtar.

Bra tips:
Elinchrom Studioblixtpaket D-Lite RX One, 3st blixtar+ tillbehör
Elinchrom Studioblixtpaket D-Lite RX ONE Softbox Set, 2st blixtar + tillbehör
Walimex Fototält 150 x 150 x 150 cm tre bakgrunder
Walimex Fototält 120 x 120 x 120 cm inkl tre bakgrunder
Walimex Fototält 75 x 75 x 75 cm inkl fyra bakgrunder