Samyang 10/2,8 ED AS NCS CS

Test

Mycket bokstäver för att vara ett enkelt objektiv i denna Samyang-nyhet. Du ser snabbt att den får en Toppklass-logo och det är lite överraskande då priset är något högre än tidigare på Samyang och då höjer vi kraven.

Mats skriver: Objektivet känns gediget byggt med lämpligt motstånd i fokus och bländarring, som ger halva bländarsteg, förutom mellan f/2,8 och f/4 där mellansteget saknas. Fastmonterat motljusskydd ingår och filterfattning finns ej pga välvd frontlins. Som med alla Samyangs objektiv är det manuell fokusering som gäller, och säkrast är att alltid ställa in fokus på största bländaröppning, och sedan blända ner om så önskas innan exponering sker. Om man bländar ner före fokusering så är det nästan hopplöst att avgöra var fokus ligger pga det ökade skärpedjupet, plus att man inte kan lita på avståndsskalan. Men efter ett tag lär man sig var på skalan t ex oändligt ligger. Live view, focus peaking och gärna förstoringsfunktion för skärmen (alternativt EVF-sökaren) är alla tre mycket bra och näst intill nödvändiga hjälpmedel för att vara säker på att fokus hamnar där man vill. Fokusindikering som förekommer i många DSLR-kameror fungerar med de flesta modeller, bortsett från Canon EOS.

Resten hittar du här: Samyang 10/2,8 ED AS NCS CS