Canon objektiv!

Nyhet

Idag lanserar Canon två nya objektiv - ett nytt 16-35 F4L IS USM och ett 10-18 F4.5-5.6 IS STM för APS-C-kameror. Ett komplement till den redan existerande 16-35 F2.8L och en lättare variant av 10-22 till APS-C med STM-motor för filmaren kan man sammanfatta dagens nyheter.

Det som slår oss är priset på 10-18 som med den fina STM-motorn landar på ett pris som bör tilltala de flesta, ca 2590kr. Perfekt för dig som vill filma med vidvinkel, tex sport, action eller monterar din EOS på bilen för att filma åkbilder. STM-motorn ger ett mycket bra resultat vid filmning så detta måste ses mycket prisvärt. 16-35:an har en riktigt fin 9-bladig bländare vilket tillsammans med stabilisering gör den mycket intressant även för professionella användare.

Så här skriver Canon själva idag: Det här objektivet ger ännu större flexibilitet vid vidvinkeltagning – till exempel vid fotografering av landskap och arkitektur eller när utrymmet är begränsat. Med förstklassig optisk konstruktion och fast bländare f/4 blir resultatet tydligt och skarpt även under riktigt utmanande förhållanden. EF 16-35mm f/4L IS USM är Canons första vidvinkelobjektiv i L-serien som har optisk bildstabiliseringsteknik, något som ger 4 stegs fördel jämfört med objektiv utan bildstabilisering (IS) och som ger detaljerade och klara bilder. IS-systemet är nydesignat och har flera förbättringar, inklusive gyrosensorer för större noggrannhet vid traditionell fotografering eller panorering.

Canons banbrytande ringformade ultraljudsmotor ger snabb och tyst autofokusering (AF) – idealiskt vid fotografering i läget AI Servo AF. Fullständig kontroll över bildkompositionen ges via objektivets fokusring, som kan användas helt manuellt och i AF-läge. Fotografen har alltså möjlighet att finjustera fokus direkt när det behövs. Objektivets optiska uppbyggnad levererar högsta bildkvalitet och har två UD-glas (ultra-low dispersion) som minimerar kromatiska avvikelser och eliminerar suddiga färger. Antireflexbehandlingen Super Spectra dämpar reflexer och ljusslöjor och fluorinebeläggningar på de främre och bakre linserna stöter bort och avlägsnar damm och vattendroppar. Och tack vare objektivets 9-bladiga cirkelformade bländare skapas en attraktiv bakgrundsslöja.

EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM är det perfekta objektivet för alla som vill bredda sin utrustning och få med mer i varje bild. Objektivets imponerande brännvidd 10-18 mm möjliggör många olika tagningar, från semesterbilder av exempelvis vidsträckta, böljande landskap och stadsbilder till gruppbilder i begränsade utrymmen. Objektivet är kompakt och lätt i sitt utförande.

Den optiska bildstabilisatorn i 4 steg ger konsekvent skarpt och stadigt resultat vid handhållen tagning och Canons stegmotorteknik (STM) säkerställer högpresterande autofokus vid stillbildsfotografering och tyst autofokusering vid filminspelning. Kombinerat med EOS digitala systemkameror som kan hantera AF vid filminspelning, ger STM-tekniken följande, kontinuerlig fokus, perfekt för att följa rörliga motiv och ge mjuka övergångar när fokus förändras mellan objekten. Tyst fokusering förhindrar också att oönskat ljud kommer in i filmljudspåret. Inspelat ljud återges både tydligt och verklighetstroget. EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM har både ett UD-glas och flera optimerade linsbehandlingar som levererar enastående bildresultat i alla brännvidder.

EF 16-35 f/4L IS USM hamnar på ca 10390kr (Juni 2014)
EF-S 10-18 f/4.5-5.6 IS STM hamnar på ca 2590kr (Juni 2014)