Vi frågar Sony...

Vi har fått tag i Sebastian Wivallius som svarar och förklarar på våra frågor om deras nya produkter och grundfrågan, VARFÖR ska man välja 4K egentligen. Har du mera frågor så ringer du oss så klart!

Hej Sebastian! Du kan det här med Sonys produkter och därför har vi lite frågor till dig. Vi börjar med frågan, varför ska man välja en kamera med 4K-filmning redan nu? Att spela in i 4K idag för den som har en Full-HD TV kan ju låta som överkurs. Men faktum är att vi kan nyttja den höga upplösningen och klippa ut en Full-HD video ur 4K formatet och på så sätt klippa bort saker i omgivningen och göra filmen mer intressant med större fokus på det man ämnat att filma. (Detta gör man redan idag på större sport-evenemang i USA för att minska antalet kameror på arenorna). Det som är viktigt att tänka på är att denna upplösning är framtidssäker. TV-apparater blir större och då krävs högre upplösningar för att kunna njuta av sina filmer. 4K är här för att stanna och jag kan garantera att det inte är en fluga.

En annan feature är formatet XAVC-S som ni trycker hårt på, vad vinner jag på att välja att använda det formatet när jag spelar in? Vårt nya XAVC-S-format tillåter först och främst oss att spela i 4K-upplösning, nåt som AVCHD inte klarar av. Men vi kan även använda detta formatet för att få ännu bättre kvalitet i 1080P (Full-HD) genom att vi tillåts använda en nästan dubbelt så hög ”Bit-rate” med information. Tidigare AVCHD-Format klarade av att leverera 28mbps medan XAVC-S klarar 50mbps. Viktigt att tänka på med XAVC-S formatet är att det kräver ett SDXC kort av Class10 för att fungera.

AX100 och CX900 har blivit mycket heta kameror snabbt men kan du utförligare berätta vad som gör dessa kameror så bra, helt enkelt, varför ska man välja en sån? Jag tror mycket handlar om att vi nu stoppat in en mycket större sensor än vad som tidigare suttit i kameror av denna prisklass. Med en större sensor kan vi samla in mer ljus för bättre kvalitet inomhus eller på kvällen då ljuset sviker. Men även för få ett kortare skärpedjup i bilden vilket vi tror att kunderna uppskattar. Den nya sensorn är av samma typ som sitter i vår populära RX100 II och är ungefär 4ggr så stor som en vanlig videokamera-sensor i prisklassen. Framför den fina sensorn sitter ett högklassig Carl Zeiss objektiv med deras prisbelönta T* Antireflexbehandling. Detta möjliggör hög skärpa med mindre risk för olika ljusbrytnings-fenomen som annars kan uppstå. Allt detta i en förhållandevis kompakt kamera som du enkelt bär med dig.

Tack för dina svar! En annan sak innan vi avslutar, nya Alpha 7S, vad kan du berätta om den? Kul att du frågar! A7s kommer bli nåt i hästväg för videointresserade men även för fotografer som är intresserade av att verkligen få bra prestanda i situationer där ljuset är svagt eller näst intill obefintligt. Detta kan vi uppnå tack vare en sensor på 12 megapixel med väldigt stora och ljuskänsliga pixlar. Alpha 7s klarar med en extern inspelningsenhet att spela in i 4K upplösning med utläsning av information från hela den stora fullformatssensorn och ur varje pixel vilket är helt unikt för denna produkt och ger ett otroligt stort dynamiskt omfång. Detaljrikedom och högkvalitativ video även i svåra förhållanden och på höga ISO-tal är också en av fördelarna med Alpha 7s.

Härligt, tack för dina svar och din tid! Tack själv!