TIPA 2014

Idag kan man läsa om vilka kameror som får utmärkelsen TIPA Award 2014 i de olika kategorierna. Spännande för tillverkare och leverantörer i första hand men även en fingervisning om vilka tillverkare som är på tå just nu. Några utmärkelser överraskar...

Du kan läsa om alla vinnare på TIPA.COM men vi har gjort en sammanfattning nedan som ger dig en bra överblick. Bästa yrkesobjektiv blir Canon 200-400mm F4L IS USM med extender, inte överraskande, men välförtjänt. Bästa avancerade systemkamera blev samma som vi utnämnde till vinnare i CyberPhoto Awards vid årsskiftet, EOS 70D från Canon, också välförtjänt. Canon radar upp segrar med dessa samt Powershot G1X Mark II.

Fujifilm plockar hem priser med X-T1 och sin 10-24mm optik. Nikon tar hem priser med D4S, Df och D3300 i respektive klass. Den som är banbrytande är dock AW1 som är den första vädertåliga och vattentåliga spegelfria systemkameran. En riktig "hit" och värd sitt pris. Samsung tar hem TIPA med NX30 som är en fantastisk spegelfri systemkamera som verkligen ska uppmärksammas. Panasonic ror hem förstapriset redan innan leveranserna har börjat med sin GH4 vilket inte alls är överraskande utan det hade snarare varit skandal om den inte hade fått priset som bästa hybrid (foto/video). Det har varit spridda skurar mellan varumärkena i år vilket märks av att även Sony har fått flera Awards (för tex Alpha 7R och AX100).

Två produkter som vi gillar och vill lyfta fram är Pentax K-3 och Tamron 150-600. Att en Tamron får pris som bästa "Expert DSLR Lens" är viktigt för Tamron som dragits med ett rykte om sämre kvalitet och som ett budgetalternativ. Med 24-70 VC, 90 macro samt nu 150-600mm har man visat att man är på gång på allvar. Sigma laddar på hårt med Sports och Art-serien vilket gör att många nu kikar på dessa och inte bara på "originaltillverkare" av objektiv. Utveckling är roligt och att Tamron 150-600 fick detta pris gillar vi starkt!