När använder du 4K?

Vi har besökt Panasonic Convention 2014 och fått massor av information men även inspiration. De är inte ensamma om att trycka på 4K som nästa steg inom filmning och annan media (spel, film osv). När man får uppleva 4K så förstår man själva poängen men det kräver lite eftertanke.

När det gäller att se på film kan man sitta betydligt närmare än om har en Full HD-skärm och därigenom uppleva en "större" bild då upplösningen är så hög. Det gör att det rekommenderade avståndet till sin skärm krympt. Man kan alltså ha en större skärm i en mindre bostad och uppleva den som desto större av det kortare avståndet till den. När det gäller filmningen så är det otroligt vad bra film med nya GH4 blir. Panasonic har verkligen lyckats att bygga en produkt som har allt - zebra-mönster, inställningsmöjligheter, codecs, ja, den har allt faktiskt till ett pris som är helt otroligt lågt för denna prestanda.

Varför ska man då filma i 4K? Bilden ovan är en filmruta tagen ur just 4K-film och utskriven i A3+ och sen har jag tagit en bild på bilden i sin tur. Visst ser det bra ut? Och upp till A3 / A3+ så ser ju bilden fantastiskt bra ut. Det här gör att man teoretiskt kan sätta igång sin DMC-GH4 på inspelning med autofokus igång vid fågelbordet, spela in en kvart och vid datorn leta efter den perfekta filmrutan och plocka ut den till en bild...enkelt, bekvämt och ett helt nytt sätt att arbeta på. En hel utställning fanns att se på med bilder tagna just på detta sätt, alltså filmrutor plockade och printade. Häftigt!

Inte minst så lanserade Panasonic sin HX-A500 som är en actionkamera som filmar i 4K. 25 bilder per sekund ger riktigt bra känsla och vid test på plats så såg det fantastiskt bra ut. Även GoPro har 4K men i en avsevärt lägre inspelningshastighet som inte är aktuell att använda för de flesta. Du kan läsa mera via länkarna nedan. Pris ca 4190kr och leveranserna börjar i maj.

Läs om DMC-GH4 här: Panasonic Lumix DMC-GH4 kamerahus
Läs om HX-A500 här: Panasonic HX-A500E Orange