Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Nyhet

Canon fortsätter att lansera tunga produktnyheter i och med detta objektiv, en ny variant av 100-400mm i modern tappning! Det har pratats mycket om denna nyhet och vi är glada för att kunna presentera nyheten idag.

Istället för skjutzoom så blir det nu en konventionell vridzoom, kanske största nyheten tror man först men man stannar inte där. Den är större och tyngre än föregångaren, troligen pga. just konstruktionen kring zoomen. Det toppas av att man får en helt ny bildstabilisering med många nyheter, vad sägs om 4 stegs kompensation jämfört med 1,5 steg i föregångaren. Dessutom 3 olika valbara lägen, standard, för panorering och ett nytt läge där IS endast fungerar när du tar bilden, inte när du fokuserar. Bra när man behöver att snåla på batteri. Så här skriver Canon själva:

Objektivets uppbyggnad med 21 linser levererar resultat av högsta kvalitet och använder en kombination av fluorit och UD-superglas – och för första gången i EF-serien används nu Canons nya ASC-beläggning (Air Sphere Coating). Det är en avancerad antireflexbeläggning som består av nanopartiklar av luftfickor, som skapar ett skikt med mycket lågt brytningsindex för att minska reflexer och ljusslöjor. Efter omfattande feedback från fotografer som använder Canons kameror har objektivets design nu uppgraderats, inklusive den traditionella vridbara zoommekanismen i enlighet med andra EF-zoomar. Med den nya mekanismen justerar man zoomens vridmoment via en speciell ring för att bekvämt och snabbt kunna zooma och få möjlighet att låsa zoomen på önskad brännvidd – något som förhindrar att bildkompositionen ändras när man oavsiktligt vidrör zoomen.

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM är otroligt kompakt och lätt för att vara en avancerad telezoom och har optimerats så att fotograferna kan förses med allt de behöver på ett lättillgängligt sätt. Objektivets stativfäste är nu inbyggt och ger en jämnare, integrerad rotation och stativfoten kan, om så behövs, tas bort – något som naturligtvis minskar objektivets storlek. Med det nya, speciella motljusskyddet ET-83D kan polarisationsfilter roteras utan att skyddet måste tas bort. Den nya telezoomen kan användas överallt, även i riktigt tuffa omgivningar, och den bibehåller L-seriens lovordade uppbyggnad, med den robusta, damm- och vattenavvisande konstruktionen som klarar extrema miljöer. Objektivet har dessutom fluorinebeläggning på linsernas främre och bakre element, så att smuts inte fastnar lika lätt och påverkar bildkvaliteten.

Priset landar på ca 24.000kr inkl moms, leveranser börjar December 2014.