Utveckling!

Just nu pågår IFA-mässan i Berlin och det är läge för många leverantörer att presentera nyheter. Mycket fokus på mobilt användande, vissa är krystade medan andra visar vägen för framtiden och vissa är självklara storsäljare. Samsung lanserar nyheter som Gear, ett armband för dig som vill ha en smartwatch, Note 3 som håller på att ta över stora delar av Galaxy S-försäljningen och Sony lansera objektiv med sensor inbyggt för mobil användning. Spännande!

Hur och med vad vi tar bilder om några år är en fråga som tillverkarna kämpar med att förstå. Idag är smartphones de mest använda kamerorna men vi vet alla vad begränsningarna är och hur kvalitén blir på dessa bilder. Samsung Galaxy Zoom kommer vi att släppa test på under dagen men Sony väljer att istället släppa QX10 och QX100, påhängskameror till din smartphone eller surfplatta. De innehåller WiFi och NFC för enkel uppkoppling och man laddar ner en App som heter PlayMemories. Voilá så har man en kamera med 18 resp 20 Mpixel upplösning och större sensor. Vi återkommer till dessa inom kort med test.

Sony lanserar även AS30, en storebror till AS15. Lättare, smidigare, bättre sensor, går att använda upp och ner, Slow-Motion finns precis som WiFi. Dessutom lägger den in data i filmen så att man väl hemma kan se filmen på det sätt som du ser ovan med hastighetsmätare och annan data. Snyggt! Man lanserar samtidigt HDR-MV1, en Music Video Recorder avsedd för dig som vill spela in konserter, ditt eget band eller något annat som ställer höga krav på bra ljudkvalité. Med bra optik och ett mycket smidigt format så tror vi att denna produkt blir ett bra och smidigt koncept för många. Även en videokamera för 4K (FDR-AX1) lanserades igår.

Nikon lanserar en belysning till 1-serien, en efterföljare till coola S01 som heter S02 (vad annars?) och det mest intressanta, P7800! Skillnaden blir inte så stor när det gäller prestanda eller specifikationer men man får in en EVF, en elektronisk sökare med relativt hög upplösning istället för ett litet titthål som man får kalla den optiska varianten i P7700 och alla andra i den här klassen som har sökare. Vi kommer att testa även denna inom kort.

En sista reflektion - Samsung Galaxy Note 3 som släpptes igår kväll filmar i 4K, alltså 3840x2160 i 30 bilder per sekund. I en 8mm tjock mobiltelefon som väger 168gr med batteri. Vi ser att 4K nu kommer starkt på flera fronter vilket kommer att ge en otrolig upplevelse när det kommer till rörlig bild.