Nu smäller det!

Åskan har rört sig över vårt land sista tiden och det är ett gyllene läge att fotografera! Se till att stå väl skyddad så kan du ta ditt livs häftigaste bilder. Andreas från Skellefteå har skickat in bilden ovan, riktigt häftig!

Hur gör man då när man ska fotografera blixtar? Knepen är att använda en liten bländaröppning, lång slutartid, ett bra stativ, låg ISO och gärna en fjärrutlösare. Ställ fokusen på oändlig, rikta kameran åt det håll där det är störst chans för blixtar, komponera bilden med horisont, hustak eller liknande och sedan ställer du in bländare & slutare anpassat för 10 sekunders exponering. Med fjärrutlösaren tar du en ny bild var 10:e sekund. Om blixten slår så avbryter du den exponeringen på en gång med fjärrutlösaren.

Låter det krångligt? Se till att först skaffa dig ett bra stativ och en fjärrutlösare och sen är det bara att börja träna tills det sitter. När du fått in allt så är det komposition och självbehärskning man får jobba på eftersom man ofta får vara ute länge innan en bra bild sitter. Lycka till!

Här hittar du alla fjärrutlösare:
Klicka här