A-klass

Råkar man hamna i Sollefteå på sin semester och ha med sig en Nikon Coolpix A så tar man sig tiden att testa den. Formatet är ypperligt, men vad tycker jag?

Skärmen är riktigt bra och jag älskar faktumet att kan jag Nikons DSLR sen D90, D300, D3 och framåt så kan och förstår jag menyer och inställningar direkt. Och den fungerar likadant. Så jag kör exakt samma inställningar som när jag använder D600 och det blir resultat som blir likvärdiga. Eller nästan.

Jag har personligen svårt för kompaktkameror då man blivit bortskämd med FX sedan länge men det finns några kompaktkameror som jag skulle kunna tänka mig att använda dagligen. Och nu tillhör Coolpix A dessa. Känslan, exponeringen, bildresultatet och vitbalansen samt fokuseringen fungerar som om man tagit en D7000 och klämt på en fast glugg. Fast mycket mindre.

Nackdelen är så klart avsaknad av sökaren. Jag har tillgång till sökaren från Nikon som i sig är mycket trevlig men man kan inte stänga av displayen vilket är mycket irriterande. Kanske i en programvaru-uppdatering men det känns lite dumt.

Vill du ha en kamera för street-fotografering och på familjesemestern och inte vill tumma på dynamiskt omfång eller brusnivåer på höga ISO (1600 ser grymt bra ut!) så är Coolpix A mycket, mycket vass. Om du dessutom redan är van med Nikons systemkameror och menyerna i dessa så är det här en kamera för dig.

Kolla in bilderna >>