Lågpass?

Nikon presenterade D800E som ett alternativ till D800 vid lanseringen tidigare under 2012. Man började pratade lågpass-filter och dess betydelse och det har under året förstärkts med bland annat Pentax K-5 IIs som saknar detta filter framför bildsensorn till skillnad mot K-5 II. Men vad betyder det för mig som fotograf?

Risken för moiré, en effekt som kan uppstå i bilder med mycket täta mönster som textilväv, ökar då man inte använder sig av ett sådant filter. Nackdelen med filtret är att man tappar en del av skärpan, mikrokontrasten eller upplevda upplösningen på sina bilder. Enkelt sagt så kan man få ut en skarpare bild utan ett sådant filter, eller som i D800E, med ett modifierat filter. Hur viktigt är det? Vilken ska man välja?

Det är svårt att generalisera men vi ser på de kameror som finns idag att risken för moiré verkat vara obetydlig. Det betyder i sin tur att man faktiskt kan räkna med bättre bilder och mycket liten risk för sämre resultat och det ser vi tydligt i fallet med Pentax K-5 II och IIs. Även Nikon Coolpix A och D7100 saknar detta filter som suttit i majoriteten av alla kameror de senaste åren.

Vill du läsa mera så klicka på länkarna nedan för att läsa testerna och jämföra bilder för att uppleva skillnaden. Tänk på att olika objektiv också påverkar den slutgiltiga detaljrikedomen. Har du mera frågor? Ring oss på 090-200 70 00!

Pentax K-5 IIs hus
Nikon D800E kamerahus
Nikon D7100 hus
Nikon CoolPix A svart