X-Trans

Äntligen har Adobe anpassat Camera Raw och Lightroom bättre till Fujifilms speciella X-Trans CMOS bildsensorer. Det händer sällan eller aldrig att Adobe går tillbaka till ett avklarat kamerastöd, men trycket har varit högt från både användare och handlare. Uppdateringen kommer med version 7.4.

Fujifilm använder en annan konfiguration av sensorn. Tanken är att mönstret inte ska upprepas lika ofta och därför undvika problem med moiré och därför kan Fujifilm skippa anti-aliasfiltret och detta i sin tur ger då högre detaljrikedom. Se övre bilden.

De flesta kameror använder bildsensorer som använder så kallat Bayer färgfilter, se den nedre bilden. Denna skillnad ger mycket extraarbete för mjukvarutillverkarna och de jpg som kommer ur kameran har tidigare ofta varit bättre än de RAW du hanterat i Adobes programvaror. Detta har naturligtvis varit frustrerande. Capture One har också nyligen släppt stöd för X-Trans-sensorerna. Dock preliminära men de funkar riktigt bra.

Fujifilm använder X-Trans CMOS i X-Pro1, X-E1, X100s och X20.

/Thomas