40mm f/0,33

Denna gång ska vi titta på världens ljusstarkaste kända objektiv. Det finns troligen andra, militära, konstruktioner som vi aldrig kommer att känna till.

Glasåtervinning
Nu när de spegelfria kamerorna kommer stort så öppnas möjligheten att använda alla möjliga och omöjliga objektiv. Det har med avståndet till sensorn att göra, ska du rymma en hel spegelmekanism så går det inte att fokusera på oändligt med objektiv som är byggda för t ex övervakningskameror. Objektiv med C-gänga, eller C-mount om du vill, har blivit populära till Micro-4/3. Detta med tanke på både sensoravstånd och sensorstorlek.

Intressant
Jag vet att det finns fler där ute som tycker sådant här är intressant. Så till er kommer är en sammanställning av världens ljusstarkaste objektiv genom tiderna. Jag satte gränsen vid bländare 1,1, allt ljussvagare än det är inte speciellt ovanligt. Jag hade förväntat mig hitta kanske ett 20-tal objektiv men det blev över 130...

Klicka här för att se hela listan >>

/Thomas